POSLE 78 GODINA SLUŽENA LITURGIJA I OGLASILA SE ZVONA: Obnovljena Crkva Svetih Kozme i Damjana u Požarevcu
Foto: Kurir

Vojni sindikat Srbije obnovio svetinju

POSLE 78 GODINA SLUŽENA LITURGIJA I OGLASILA SE ZVONA: Obnovljena Crkva Svetih Kozme i Damjana u Požarevcu

Srbija -

U crkvi Svetih bezsrebrnika Kozme i Damjana Njegovo Preosveštentvo vladika braničevski gospodin Ignjatije služio je liturgiju, prvi put posle njenog obnavljanja. Crkvu, koja je nekada bila sastavni deo eparhijskog kompleksa obnovili su pripadnici Vojnog sindikata Srbije.

foto: Kurir

Inače, sagrađena 1939.godine, a o tome postoji i povelja od 21.avgusta te godine u kojoj se kaže da je “u ovom domu ugrađen i hram posvećen Svetim Bezsrebrnicima Kuzmanu i Damjanu, krsnom imenu prvog episkopa Braničavskog, blaženopočivšeg Mitrofana”.

foto: Kurir

Odmah po dolasku nacista crkva je oštećena, da bi posleratna komunistička vlast od nje napravila kantinu i dodelila tadašnjem vojnom garnizonu. Ikone su premalterisane i prekrečene.

foto: Kurir

- Pre tri godine dobili smo prostorije za Vojni sindikat i kada smo krenuli sa sređivanjem na zidovima su počele da se pojavljuju ikone. Tako smo i saznali da je na tom mestu nekada bila crkva. Odmah smo rešili da se crkva obnovi - kaže Novica Antić, predsednik prvog i jedinog reprezentativnog vojnog sindikata. Prema njegovim rečima, danas je od episkopa Ignjatija dobijen blagoslov da se pokrene inicijativa da se hram vrati u vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve, pošto se on i danas vodi kao imovina Vojske Srbije.

foto: Kurir

Dobrotvorima, organizacijama i pojedincima koji su pomogli obnovu hrama uručena se priznanja VSS. Čestitke je uputila i delegacija sindikata bezbednosnih službi Ruske Federacije, koja ima 17 miliona članova, čiji su predstavnici u novembru mesecu prošle godine posetili obnovljenu crkvu.

(Kurir.rs/D.Ilić/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track