Najnovije vesti

UŽAS U SRBIJI: Staricu izbolo stotinak stršljenova, samo zbog jedne stvari ostala živa!
Foto: Profimedia

napadi sve češći

UŽAS U SRBIJI: Staricu izbolo stotinak stršljenova, samo zbog jedne stvari ostala živa!

Srbija

Staricu od oko 80 godina sa planine Radan nedavno je izbolo čak stotinak stršljenova i to po glavi i ramenima! Ona je nakon intervencije lekara prebačena u prokupačku bolnicu radi daljeg lečenja.

 

Kako saznajemo, ova baka je posle brze lekarske intervencije zbrinuta i na lečenju je pod stalnmin nadzorom lekara, a primila je i antišok terapiju.

 

foto: Profimedia

- Osamedesetogodišnju staricu je izbolo više od stotinu stršljenova i to po glavi i ramenima. Sreća je bila samo što smo brzo reagovali, jer je zvala iz najudaljenijeg sela na planini Radan - rekla je načelnica Hitne službe Doma zdravlja Nena Vučković i dodala da je žena sanitetom odvezena na dalje lečenje u prokupačku bolnicu.

 

Kuršumlija puna stršljenova, niko ne zna zašto

 

Ova žena je samo jedna od čak 250 žrtvi koliko je za dva meseca registrovano u Kuršumliji. Najezda stršljenova registrovana je na jugu Srbije, naročito u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju, s tim što su alergijske rekacije ove godine postale učestalije nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

 

Rekord po broju uboda u jednom danu bila je nedelja, kada se Hitnoj službi Doma zdravlja Blace šest osoba javilo sa alergijskim reakcijama na ubod stršljena!

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Stanovnici juga Srbije kažu da je stršljenova uvek bilo, kao i ujeda, ali ne u ovolikom broju kao sada i da su zdravstvene tegobe sve češće, te se i oni koji to ranije nisu činili, sada javljaju lekaru.

 

Sve više alergijskih reakcija

 

U Domu zdravlja u Blacu potvrdili su da je sve više pacijenata koji se javljaju sa alergijskom reakcijom.

 

- Tačno je da imamo povećan broj pacijenata zbog uboda stršljenova, njih je uvek bilo, s tim što su ove godine alergisjke reakcije sve prisutnije kod ljudi. Zašto je to tako ne znamo, ali dešavalo se da u jednom danu dođe i po pet-šest pacijenata - kažu u blačkom Domu zdravlja.

 

Pacijenti, kako su nam objasnili, dolaze sa niskim pritskom, zujanjem u ušima, imaju i slučajeve anafilaktička stanja.

 

Gnezda prave i na kućama

 

- Ono što savetujemo je da se nakon uboda pacijenti odmah jave lekaru kako bi utvrdili da nema opasnosti. Do sada sve koje smo pregledali, kod njih 90 odsto rešili smo ambulantno, dok smo nekih 10 odsto poslali na dalje lečenje - kažu u blačkom Domu zdravlja.

 

foto: B.R., Profimedia

Stršljenova je sve više kažu Blačani - najviše uboda zadobili su poljoprivrednici, ali i oni u čijem su se dvorištima nastanili insekti. Jedina zaštita je izbegavati ih koliko je moguće, jer gnezda prave i na kući, prozoru, šupljni od drveta, jednom rečju nalaze se svuda.

 

Veća vlaga doprinela da se namnože

 

- Razlog su verovatno klimatske pormene, ove godine je vlažnost vazduha veća, jača je vegetacija, ima više zelenila, verujem da je to razlog što ih ima više - objasnili su nam u opštinskoj službi Blacu.

 

Iako su do sada na najjačem udaru uglavnom bili poljoprivrednici, neretko se događa da se insekti obruše i na šetače, a to se, na primer, intenzivno događalo i u samom centru Blaca.

 

Šta da radite ako do ujeda dođe?

 

Na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Niš objašnjavaju da je ujed stršljena opasan ako je pacijent alergičan. Doc. dr Ivan Tijanić kaže da je najvažnije javiti se lekaru ukoliko osoba zna da je alergična.

 

- Reakcija na ubod stršljena javlja se ukoliko je osoba alergična. Alergije se javljaju u obliku crvenila, otoka, koprivnjače, a može doći i do anafilaktičkog šoka kada je krvni pritisak nemerljiv. Pacijent koji zna da je alergičan treba odmah da se javi lekaru i naravno ako primeti pomenute simptome - kaže dr Tijanić.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Neko prođe bez burne reakcije, drugi završe u bolnci zbog opasne alergije
Dakle, ukoliko ste alergični na otrov stršljena ili nekog drugog insekta, samo jedan ubod je dovoljan da dovede do burne alergijske rekacije. Nakon svega nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica, javlja se otežano disanje, pad krvnog pritiska, koma i na kraju - smrtni ishod.

 

Gde se kriju i stršljenovi?

 

Iako po prirodi nije agresivan, i uglavnom izbegava čoveka, ukoliko se oseti ugroženim stršljen ubada. Razlog tome je što ovi insekti prave gnezda u blizini kuća, pa ukoliko se odlučite da mu uklonite gnezdo rizikujete da budete izujedani.

 

Ubod je bolan zbog dugačke žaoke, ukoliko niste alergični možete zaraditi samo malu oteklinu, međutim ako vas napadne roj ili ste alergični, onda može biti jako opasno. Zbog opasnosti od uboda dezinsekciju stršljenova treba prepustiti stručnim osobama, koje treba alarmirati ukoliko primetite da u blizini vaših domova postavljaju gnezda.

 

foto: Profimedia

Osim u dvorištima, stršljenovi mogu praviti gnezda i po čitavom naselju. Najviše ih ima u šumovitim predelima, jer se obično kriju u šupljni drveta.

 

Smrtonosni ujedi

 

Nedavno smo bili svedoci nemilih događaja, kada je muškarca (69) iz Malog Požarevca izujedalo nekoliko stršljenova, nakon čega je preminuo. Od uboda stršljena preminuo je i Vladan Marković (43), odbornik iz Užica, kao i Nenad Stanković (47) nakon što ga je napao roj stršljenova dok je obarao stablo u šumi.

 

(Kurir.rs/Blic, I.Anđelković)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...