Najnovije vesti

TEROR U LESKOVAČKOJ JURI: Radnici se žale da ih šefovi Srbin i Korejanac teraju na prekovremeni rad i gađaju gajbama
Foto: Jugmedia.rs

surovo

TEROR U LESKOVAČKOJ JURI: Radnici se žale da ih šefovi Srbin i Korejanac teraju na prekovremeni rad i gađaju gajbama

Srbija
22:24h

Pismo u formi obaveštenja podneli su radnici korejske Jure u Leskovcu žaleći se na kršenje radničkih prava i Zakona o radu, odnosno, na dnevni i prekovremeni rad vikendom i na ljutnju Korejaca zbog neizvrešavanja normi.

„Ovo kršenje zakona je posebno izraženo na sektoru assembly (montaža), na linijama Qle,jd, vagon“, piše u dopisu inspekciji u kome se navode imena dvojice pretpostavljenih, jedan Korejac, drugu Srbin.

„Svakodnevno vrše zlostavljanja nad radnicima preteći otkazima, gađajući radnike gajbama ukoliko neko ne dođe da radi protivzakonit prekovremeni rad“, navodi se dalje u dopisu u koji je Jugmedia.rs imala uvid.

Izražava se nada da će inspektori brzo reagovati i sprečiti „neželjene efekte eskalacije“ nezadovoljstva.

U leskovačkoj Juri zaposleno je oko 3.000 radnika, u toku je gradnja četvrte fabrike

Isti dopis stigao je i u sedište Samostalnog sindikata Leskovac, čiji sekretar Jovica Nedeljković kaže da takve priče sluša sporadično ali da je taj sindikat nemoćan da bilo šta preduzme.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters/Ilustracija

„Mi smo više puta pokušavali da uđemo u Juru i organizujemo sindikat ali nam nije dozvoljeno. S druge strane, tamo nema hrabrosti da se pokrene organizovanje sindikata, pa mi ne možemo da delujemo“, kaže Nedeljković.

Svaki prekovremeni rad u „Juri“ se uredno plaća, a prosek radničkih zarada kreće se oko 36.000 dinara.

Ima i radnika koji kažu da ne osećaju pristiske i da su odnosom menadžmenta, kao i zaradom zadovoljni.

O pristiscima na radnike u Juri u Leskovcu pisano je više puta na portalu Jugmedia, na osnovu izjave pojedinaca čija je anonimnost sačuvana, ali bi poto stizali komentari u kojima piše da se žale „samo neradnici“ ili „da se žale samo mamini i tatini sinovi“.

„I od nas traže da im ne pominjemo imena. Ne razumem taj strah. Primera radi, Inspekciji rada je trebalo da se podnese prijava, ako je zaista tako kako piše. Obaveštenje nema nikakvu važnost“, komentariše Nedeljković.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...