icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ŽIVOJIN IZ ĆUPRIJE ŽELEO JE DA PROIZVODI ŠTO NIKO DRUGI NEMA U SRBIJI: Onom ko prvi put proba, to je šok! (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

šok za organizam

ŽIVOJIN IZ ĆUPRIJE ŽELEO JE DA PROIZVODI ŠTO NIKO DRUGI NEMA U SRBIJI: Onom ko prvi put proba, to je šok! (FOTO)

Srbija

BEOGRAD/ĆUPRIJA - "Karolina riper" do Ćuprije je stigla preko Indije.  Zvanično, ova papričica nastala u Južnoj Karolini Ginisov je rekorder i ima čak dva i po miliona skovila kojima se meri ljutina.

foto: AP/Ilustracija

Poređenja radi, najljuća feferona čak 25.000 puta manje.

„Onom koji prvi put proba to je šok, neosporno šok za čoveka i za organizam. Inače, zbog tog osećaja i šoka najljuće paprike na svetu se koriste za pravljenje tinktura protiv infarkta, znači pod jezik se stave dve-tri kapljice i diže iz mrtvih“, priča Živojin.

Papričice koje Živojin uzgaja poreklom su iz Trinidada, Indije, Tajlanda.  Proizvodnja je organska, nekada radi i po 16 sati dnevno, a tokom godina stekao je iskustvo šta od koje sorte može da napravi.

 

Najljuća paprika na svetu poznata je po zavijutku na kraju ploda. Inače, toliko

je ljuta da kazan od 50 litara pasulja samo jedan ovaj plod može da učini potpuno nejestivim za običnog gurmana koji voli ljuto.

foto: AP/Ilustracija

„Te paprike se koriste za sada kod ljudi za pravljenje lekovitih tinktura, za cirkulaciju, dok sosove koje pravim, da kažem, te organske sosove kažu da u Meksiku i u zemljama gde se koristi izuzetno ljuto, kancer debelog creva je sveden na jedan do dva posto za razliku od ostalih delova sveta gde se ne koristi ljuta paprika u ishrani“, istakao je Živojin.

foto: Reuters/Ilustracija

Kapsaicin koji paprikama daje ljutinu ima i lekovita dejstva, ali se ne treba zavaravati. Ove crvene, narandžaste i žute lepotice nisu nimalo naivne i potvrđuju izreku da se otrov čuva u malim bočicama.

 

(Kurir.rs/RTS/Vesna Lazić/Foto: RTS Printscreen)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.