(KURIR TV) VELIKI DAN ZA NOVI SAD I CELU SRBIJU, OTVOREN ŽEŽELJEV MOST Vučić: Gradićemo i dalje i boriti se za bolju budućnost građana Han: Nastavićemo da gradimo mostove u Srbiji jer oni spajaju ljude
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Povezuje sremsku i bačku stranu, ali pre svega ljude

(KURIR TV) VELIKI DAN ZA NOVI SAD I CELU SRBIJU, OTVOREN ŽEŽELJEV MOST Vučić: Gradićemo i dalje i boriti se za bolju budućnost građana Han: Nastavićemo da gradimo mostove u Srbiji jer oni spajaju ljude

Srbija -

NOVI SAD - Novi Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je danas za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Johanesa Hana.

Veliki broj Novosađana okupio se danas na Žeželjevom mostu, a evropski komesar Johanes Han rekao je da ne može da zamisli bolji simbol od mosta da opiše evropske integracije.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap
1 / 10 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Integracija znači izgradnju mostova između prošlosti i budućnosti. Ovaj most povezuje vaš grad sa drugom obalom reke, ali isto tako i sa susedima i članicama zemalja EU", rekao je Han.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap
foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je ovaj most samo jedan primer, kao i mnoštvo drugih projekata koji pokazuju kako će ići proces pristupanja Srbije EU. Han je kazao da je sa predsednikom Vučićem došao u Novi Sad ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu.

"Danas stojimo rame uz rame kao partneri u zajedničkom projektu, Srbija napreduje ka članstvu u EU, uz našu podršku. Gradimo mostove sa vama, ne samo za vas jer mostovi spajaju ljude", istakao je on dodajući da će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet zivota građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje.

Han je ukazao da je most deo strateškog evropskog koridora 10, te da je EU dala bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, za most čija je izgradnja koštala 54 miliona evra.

"Finansiranje mosta je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji. Od 2007. mi smo 2,2 milijardi evra bespovratnih sredstava dali Srbiji, a ta sredstva će do 2020. dostići tri milijarde evra. Ukoliko ima neodumica ovo nisu zajmovi sa nekim uslovima već bespovratna sredstva a koja dajemo Srbiji u cilju poboljšanja života građana u različitim oblastima, od obrazovanja, preko prava potrošača, čistijee životne sredine, zaštite dečijih prava, do podrške poljoprivrednicima", primetio je Han.

Han je rekao da su evropske finansijske institucije, povrh toga, dale povoljne zajmove Srbiji u vrednosti od 10 milijardi evra, čime je Unija najveći donator i finansijski podržavalac Srbije, na šta je, kako je podvukao, posebno ponosan.

"Radimo to jer želimo da se približite i da postanite članica evropske porodice naroda što pre. U procesu evropskih integracija ima brojnih mogućnsoti za građane i one su stvarne i mogu se videti. Ovaj most je samo jedan primer. Tu je mnoštvo konkretnih projekata širom zemlje koji su pokazatelji kako će proces evropskih intetracija nastaviti da dalje poboljšava životni standard Srbije, a jedan takav primer prepolovljena stopa nezaposlenosti. Ccestitam predsedniku Srbije i vladi na ovom velikom uspehu", poručio je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu svima koji su stigli na most da ga otvore.

Prema njegovim rečima ovo je dobro utrošen evropski novac, jer je to investicija u zajedničku evropsku budućnost.

"Nisam ni verovao da je moguće da smo ovakvu lepoticu izgradili. I zato hoću da se zahvalim našem gostu komedssaru Hanu. Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe. Oni su nam danas itekako potrebnu. Ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, kada je pravljen stari Žeželjev most, mnogi nisu verovali u njegovu izdržljivost i stabilnost, ali je taj most, 38 godina kasnije, u NATO agresiji 12 puta gađan dok se nije srušio, koliko je jak bio.

Podsetio je i da su tada srušena još dva mosta u Novom Sadu, bolnice, pruge i mnogo naših vrednosti, onih kojima se grade mostovi, bačeno je u provaliju u tom užasnom ratu.

"Zato mi je posebno drago što smo na ovom poslu učestvovali svi, i Srbija, Novi Sad i Evropa. Bez mostova ne možemo da odemo ni da se vratimo. Bez njih nema puta ka EU, ka boljitku", rekao je predsednik.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik je primetio i da se neretko čini da ne poštujemo dovoljno novac i pomoć evropskih partnera, zog čega je in danas imao potrebu da posebno zahvali tim partnerima, ali i komesaru Hanu, ali i evropskim prestonicama koje su, kako je naveo, 2014. stotinama miliona evra pomogle da Srbiju učinimo sigurnijom u budućnosti.

"Hvala EU na novcu bez kojeg ne bismo mogli da gradimo", dodao je Vučić.

Pokazujući na voz koji se nalazi na mostu, rekao je da on dostiže brzinu od 160 kilometara, ali da mi treba da još više požurimo da stignemo Evropu.

I, kako je naveo, kao što mnogi nisu verovali u to ranije, danas mogu da vide da se rad, trud i marljivost isplate.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je tome dodao da veliku zahvalnost Srbija duguje i svojim ruskim i kineskim prijateljima s kojima gradimo pruge ka Evropi, te ponovio da mi sasvim sigurno idemo ka Evropi, ali da se ne odričemo naših prijatelja i "svima u lice govorimo šta je srpska politika".

S tom ćemo politikom nastaviti, poručio je.

"A ovim mostom premosilti smo veliku istorijsku nepravdu, a svima koji su gradili ostaje želja da nastavimo s gradnjom mostova. Bićemo tako bliži drugima i biće jasnije gde putujemo".

Kako je rekao, Vlada će nastavi da gradi u Srbiji kao i da se bori za bolju budućnost građana.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da imamo još problema da rešavamo, ali da Srbija ima podršku prijatelja iz sveta kao i da moramo na sebe da se oslonimo i da se okrenemo budućnosti.

"Moramo da se okrenemo izgradnji mostova, a ne rušenju istih", dodao je predsednik.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta ove godine. Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železnickom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Most je od velikog infrastukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu, već pre svega ljude.

Takođe, most se nalazi na železničkom Koridoru 10, te treba da bude u funkciji brze pruge Beograd - Budimpešta koja je od značaja i za našu državu i za Mađarsku, kao i ovaj deo Evrope.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug, Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track