PRVA DIGITALNA FARMA NIKLA U SRBIJI: Njive u Krivaji nadgleda dron, a u njima rade roboti Lala i Sosa!
Foto: AP/Ilustracija

Prva digitalna farma u regionu nalazi se baš kod nas

PRVA DIGITALNA FARMA NIKLA U SRBIJI: Njive u Krivaji nadgleda dron, a u njima rade roboti Lala i Sosa!

Srbija -

KRIVAJA - Digitalna farma u Krivaji na kojoj se može videti upotreba dronova, robota, satelita u poljoprivrednoj proizvodnji je prva farma ovog tipa u regionu, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je danas farmu i istakao da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Srbije.

foto: AP/Ilustracija

Popović je sa direktorkom Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravkom Negre i direktorom Instituta Biosens, koji je osmislio digitalnu farmu, Vladimirom Crnojevićem obišao savremenu mehanizaciju i podvukao da je ponosan što Srbija na delu pokazuje da može da bude među liderima u digitalizaciji tradiocionalnih industrija.

"Upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji postiže se optimizacija prinosa koji u tradicionalnim uslovima mogu varirati dva do četiri puta i iz svakog dela zemljišta se izvlači maksimum. Manuelne aktivnosti se zamenjuju automatskim, smanjuje se potrosanja đubriva i pesticida, što je najveći trošak proizvođača, a uštede mogu biti i do 30 odsto", naveo je ministar nakon obilaska.

foto: AP/Ilustracija

Dodaje, da se ovakvim projektima pokazuje potencijal inovacija u poljoprivrednim procesima i da se ohrabruju preduzetnici da na ovaj način postignu veću efikasnost.

"Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Evropskom investicionom bankom koja je na izuzetnom nivou kroz različite projekte i koja dokazuje da je Srbija prepoznata kao ozbiljan partner od strane evropskih institucija", rekao je Popović.

foto: AP/Ilustracija

Ovo prva digitalna farma, a da je u planu otvaranje još takvih farmi za povrtarstvo, vinogradarstvo i druge grane poljoprivrede. Pored senzora koji određuju potrebe biljke za azotom, vlažnošću zemljišta i lista predstavljeni su i inteligentni roboti za poljoprivredu, nazvani vojvođanski, Lala i Sosa.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je impresionirana postignućima Biosens instituta.

foto: AP/Ilustracija

"U obnovu zgrade Instituta ulažemo 14 miliona evra, kako bi naučnici imali odgovarajuće uslove za rad. Oni su,sada vidimo, uspeli da spoje nemoguće - prošlost i budućnost, najsavremenije informacione tehnologije i poljoprivredu, koja je tradicionalna delatnost. Naša banka je do sada opredelila 200 miliona evra za inovacije i nauku i sada nam Biosens dokazuje da ne treba da stanemo", navela je ona.

Digitalna farma u Krivaji realizovana je sredstvima Evropske investicione banke, bespovratnim sredstvima EU i Vlade Srbije, a poljoprivrednicima pruža priliku da besplatno nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

Direktor instituta Vladimir Crnojević naveo je da poljoprivreda značajno učestvuje u BDP Srbije i da su tehnologije šansa da Srbija ne samo stigne ravijene zemlje, već da bude i lider.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track