SUŽIVOT SA MIGRANTIMA: U Berkasovu kod Šida migranti pomagali u sređivanju osnovne škole (FOTO)
Foto: Beta/Emil Vaš

izbeglička kriza

SUŽIVOT SA MIGRANTIMA: U Berkasovu kod Šida migranti pomagali u sređivanju osnovne škole (FOTO)

Srbija -

U Berkasovu kod Šida danas je uredjeno dvorište ogranka osnovne škole Sremski front za čiju je rekonstrukciju EU ranije dala 70.000 evra, a u akciji su učestvovali migranti i izbeglice iz prihvatnog centra Principovac, osnovci, njihovi roditelji i radnici JKP Standard.

foto: Beta/Emil Vaš

Akciju je podržala EU da bi se u opštinama i gradovima u Srbiji u kojima borave deca migranata unapredili uslovi za nastavne i vannastavne aktivnosti.

Osnovna škola Sremski front u Šidu ima 30 učenika od kojih je petoro migranata, a u planu je da se upišu i u osnovnu školu u Berkasovu.

foto: Beta/Emil Vaš

Zamenik predsednika Opštine Šid Zoran Semenović rekao je novinarima da je "ponosan na volonterski duh i nesebičnost gradjana".

"Ovo je dokaz da migrantska kriza nije donela mnogo lošeg, već mnogo dobrog, a to je pre svega suživot sa migrantima koji pohadjaju ovu školu", rekao je Semenović.

foto: Beta/Emil Vaš

Slavica Sremac, direktorka JKP Standard koje je pomoglo pri uredjenju dvorišta, rekla je da se to preduzeće "trudi da gradjani Šida ne osećaju previše posledice povećanog broja korisnika komunalnih usluga, a da i migrantima obezbedimo normalne uslove za boravak".

foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Mesne zajednice Berkasovo Zoran Vidović zahvalio je EU i Opštini što su velikom donacijom renovirali školu.

Koordinator Komesarijata za izbeglice u Srbiji Dragan Velimirović rekao je da je to jedna od akcija u opštini Šid i da je za decu u Berkasovu vežno ne samo što će ići u uredjenu školu, već je značajna i interakcija dve kulture.

Od 2015. godine EU je dala Srbiji 98 miliona evra za humanitarnu pomoć u zaštiti migranata, a posebno deci, koja su u šidske škole prvi put upisana 2017. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track