BESPLATNO KOD LEKARA: Akcija preventivnih pregleda i u Vranju, pregledan 551 pacijent
Foto: Zorana Jevtić

ministarstvo zdravlja organizovalo akciju pregleda

BESPLATNO KOD LEKARA: Akcija preventivnih pregleda i u Vranju, pregledan 551 pacijent

Srbija -

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja u nedelju do 16 časova u Zdravstvenom centru u Vranju urađen je 551 pregled, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Od toga je urađen 91 tumorski marker za prostatu ,125 tumorskih markera jajnika i 69 opštih tumorskih markera. Kompletnu krvnu sliku uradilo je 210 pacijenata , obavljeno je 106 internističke preglede. Rezultati analiza tumorskih markera biće gotovi u sredu, 26. septembra.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda realizovalo je 29 zdravstvenih radnika i saradnika iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite Zdravstvenog centra Vranje.

Vršilac dužnosti direktorke Zdravstvenog centra u Vranju dr Ljiljana Antić je izjavila da je u dosadašnjim akcijama pregledano preko 5.000 građana.

"Akcija je posebno značajna osobama bez zdravstvenog osiguranja jer su potpuno besplatno mogli da urade pomenute analize. Nova akcija nas očekuje poslednje nedelje meseca oktobra“, kaže dr Antić.

U cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, ove preglede organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Ovo je deseta akcija a do sada je, u devet akcija pregledano 170 hiljada građana Srbije.

Kako je najavljeno, svi preventivni pregledi koje Ministarstvo zdravlja bude organizovalo do kraja 2018. godine biće deo kampanje „Rak je izlečiv“ koju Ministarstvo zdravlja organizuje sa Radio-televizijom Srbije i biće organizovani svake treće nedelje u mesecu.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track