VUČEVIĆ I DEJANOVIĆEVA: Novi Sad vodi odgovornu populacionu politiku!
Foto: Promo

VUČEVIĆ I DEJANOVIĆEVA: Novi Sad vodi odgovornu populacionu politiku!

Srbija -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović. Ona je posetila Novi Sad kako bi učestvovala na stručnom skupu „Populacioni problemi stanovništva u 21. veku“ zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana Zoranom Pavlovićem.

foto: Promo

Tokom sastanka, gradonačelnik Vučević istakao je mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji.

- Grad Novi Sad uveliko doprinosi setu mera podrške populacione politike Vlade Srbije, i jedan je od retkih u Srbiji koji beleži konstantan pozitivan prirodni priraštaj godinama unazad. Kao takav, Novi Sad je spreman da bude primer drugima kroz promociju socijalne odgovornosti. Kada više dajete, očekivanja rastu što je potpuno opravdano, i nama je cilj da proširimo lepezu mera i aktivnosti koje sprovodimo i da povećamo paket pomoći. Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine. U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane - rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara, a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara. On je podsetio na to da Grad finansira i program veštačke oplodnje sa do 220.000 dinara po porodici.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da je iznos koji Grad Novi Sad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Kabineta za demografiju i populacionu politiku.

foto: Promo

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete, rukovodstvo Grada Novog Sada nije ukinulo davanja za ove namene već ih je povećalo u odnosu na prethodnu godinu. Tako se na nivou grada finansiraju vantelesna oplodnja, daroviti đaci, boravak mališana u privatnim vrtićima, besplatni boravak trećeg deteta u državnim vrtićima što je za svaku pohvalu – naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Vučević i ministarka Đukić Dejanović razgovarali su i o problemu migracija, imajući u vidu da je prosečna starost ljudi koji odlaze iz Srbije 28,7 godina, a svaka peta osoba je visokoobrazovana. Takođe su razgovarali i o mogućnosti realizacije zajedničkog projekta kada je u pitanju usklađivanje rada i roditeljstva kako bi se pomoglo roditeljima da u što većoj meri usklade roditeljstvo i profesionalno, odnosno radno angažovanje.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track