NIŠLIJA SKINUO RADIJATORE JER NIJE MOGAO DA PLAĆA GREJANJE, ALI TEK ONDA JE KRENUO PAKAO! Stižu mu računi, a sad prete i izvršitelji!
Foto: Južne vesti/V.Milić

DUG OTIŠAO NA 400.000 DINARA

NIŠLIJA SKINUO RADIJATORE JER NIJE MOGAO DA PLAĆA GREJANJE, ALI TEK ONDA JE KRENUO PAKAO! Stižu mu računi, a sad prete i izvršitelji!

Srbija -

Nišlija Radomir Simonović avgusta 2014. godine isključio je radijatore u svom stanu i obavestio Toplanu o jednostranom raskidu ugovora, ali njemu i dalje stižu računi za daljinsko grejanje, pa je dužan skoro 400.000 dinara. U Toplani kažu da Simonović nikada nije raskinuo ugovor, te da ga smatraju svojim korisnikom dok se "nekim drugim postupkom drugačije ne konstatuje".

Slučaj je trenutno na međunarodnom sudu jer je Nišlija pokrenuo postupak, a nekoliko puta su pokušali da mu preko izvršitelja naplate “dugovanje” iz Toplane, pišu Južne vesti.

Simonović je, objašnjava, od Toplane zahtevao raskid ugovora u februaru 2014. godine, ali pošto je bio odbijen u avgustu ih je obavestio o jednostranom raskidu ugovora i sam otkačio radijatore. Smatrao je da mu, po Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, pripada pravo da raskine ugovor sa Toplanom.

foto: Shutterstock

Ipak, Toplana je i dalje slala račune, pozivajući se na gradsku Odluku o načinu snabdevanja toplotnom energijom, a nakon što se dug nagomilao poslali su i izvršitelje, nakon čega je došlo do parnice. Simonovićev dokaz na sudu, kaže ovaj Nišlija, bio je izveštaj veštaka da su radijatori skinuti i da se ne greje na Toplanu.

Prvi izvršitelj me teretio za 130.000 dinara. Uložio sam prigovor, te smo ušli u parnicu. Na sudu sam rekao da imam dokaze da nisam korisnik i to su dokazi sudskog veštaka, pa i Toplanine komisije koju su slali - objašnjava Simonović.

Ovaj Nišlija dodaje da je epilog ovog sudskog postupka bio da mu je dug umanjen za oko 50 %. Kaže i da ga čeka još nekoliko procesa zbog toga što je Toplana tražila naplatu preko izvršitelja, a da on sa druge strane vodi postupak protiv Toplane pred sudom u Strazburu, jer mu nije bilo omogućeno da raskine ugovor.

foto: Južne vesti/V.Milić

S tim predmetom sam na Strazburu, čak me je odbila i Ustavna komisija. Svi se pozivaju na gradsku odluku, maltene nije važno što imamo stav veštaka - navodi Simonović.

Ovaj Nišlija dodaje da ne želi da plaća račune koji su mu stigli nakon što je isključio radijatore, jer smatra da ne treba da plati uslugu koju ne koristi.

Direktor Toplane: Korisnik nikada nije raskinuo ugovor Iz Toplane su kazali da Simonoviću nije raskinut ugovor o snabdevanju, ali dodaju da je imao takav zahtev. Međutim, bio je odbijen.

Na pomenuto Rešenje, koristeći pouku o pravnom leku, korisnik je uputio žalbu drugostepenom organu, što je u tom slučaju bilo Gradsko veće. I od Gradskog veća je dobio Rešenje o odbijanju žalbe, tako da što se tiče pozitivnih zakonskih propisa, on je i dalje naš korisnik i tako će da ostane dokle god se nekim drugim postupkom (sudskim ili redovnim u skladu sa novom odlukom) to drugačije ne konstatuje - navodi direktor Toplane Predrag Milačić.

(Kurir.rs/Južne vesti-Vesna Milić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track