SRPSKI GAZDA SEZONCIMA URUČIO PRAVILNIK O BRANJU ŠLJIVA: Ko ne ubere 60 kg na sat, kazna! Radnik mora da upiše koliko je tačno šljiva sakupio!
Foto: Printscreen Youtube

OJ SRBIJO MEĐU ŠLJIVAMA...

SRPSKI GAZDA SEZONCIMA URUČIO PRAVILNIK O BRANJU ŠLJIVA: Ko ne ubere 60 kg na sat, kazna! Radnik mora da upiše koliko je tačno šljiva sakupio!

Srbija -

U Pravilniku piše i da je svaki radnik obavezan da vodi dnevnik rada u koji će da upisuje kada radi i koliko tačno šljiva je sakupio

Jedan poljoprivrednik uručio je sezoncima "Pravilnik o branju šljiva" prema kojem svaki radnik koji napravi pobačaj i ne ispoštuje norme, neće imati pravo na stimulaciju i umanjiće mu se stimulacija za 30 odsto.

Navikli smo da nam pravilnici propisuju i strogo određuju mnoge segmente života, ali Pravilnik o branju šljiva koji je za svoje sezonce osmislio jedan poljoprivrednik zbunio je i šokirao mnoge njegove kolege.

foto: Dragana Udovičić

U Pravilniku o branju šljiva stoji da je svaki radnik obavezan da vodi dnevnik rada u koji će da upisuje kada radi i koliko tačno šljiva je sakupio. Ne samo da postoje norme i pravilnik, već popunjeni list mora da ide na overu kod grupovođe.

U Praviliku su navedene dve vrste branja - sakupljanje šljiva koje su same otpale na travu i sakupljanje šljiva sa cirade koja se postavi nako što se šljiva otrese.

- Za sakupljanje otpalih šjiva po travi potrebno je prikupiti 60 kilograma na sat ili 4,2 gajbice po satu. Za sakupljanje šljiva sa cirade, norma je 100 kilograma na sat ili osam gajbica po satu - stoji u pravilniku.

Veliki gazda objašnjava da svaki radnik koji ispuni gore navedene norme, pa makar uradio i kilogram preko, biće nagrađen stimulansom 30 odsto, plus stimulansom za zalaganje na radu od još 30 odsto.

- Svaki radnik koji napravi pobačaj i ne ispoštuje norme, neće imati pravo na stimulaciju i umanjiće mu se stimulacija za 30 odsto, pa samim timimaće i manju zaradu - stoji u pravilniku.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track