Najnovije vesti

NOVAC I PROFIT VAŽNIJI OD DRAGULJA STARE PLANINE: Zbog izgradnje mini hidrocentrala brutalno se seče najkvalitetnija šuma u rezervatu prirode Arabinje
Ilustracija, Foto: Profimedia

ubijanje prirode

NOVAC I PROFIT VAŽNIJI OD DRAGULJA STARE PLANINE: Zbog izgradnje mini hidrocentrala brutalno se seče najkvalitetnija šuma u rezervatu prirode Arabinje

Srbija

U Arabinju, strogom rezervatu prirode na Staroj planini, u toku je brutalna seča najkvalitetnijih šuma zbog gradnje mini hidrocentrala, saopštava Biološki fakultet iz Beograda sa nekoliko potpisa profesora.

Arbinje je strogi rezervat prirode sa najočuvanijim smrčevim šumama, tresavskim šumama i endemskim vrstama. To je stanište velikog tetreba i mrkog medveda, navodu Jugmedia.rs.

„U strogom i specijalnom rezervatu prirode zabranjeno je vršiti radnje i aktivnosti i obavljati delatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom (branje i uništavanje biljaka, uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja, uvođenje novih bioloških vrsta, melioracijski radovi, razni oblici privrednog i drugog korišćenja i slično). Posećivanje strogog i specijalnog rezervata prirode u cilju obrazovanja može se vršiti na osnovu dozvole koju izdaje upravljač zaštićenog područja”, stoji u saopštenju.

Inače, mere zaštite strogog i specijalnog rezervata prirode bliže se određuju aktom o proglašenju zaštićenog područja. Praćenje prirodnih pojava i procesa i naučna istraživanja vrše se na osnovu dozvole koju izdaje Ministarstvo i uz prisustvo upravljača. U strogom rezervatu prirode zabranjene su privredne i druge aktivnosti. .“ (Zakon o zaštiti prirode, član 29.).

“Zašto se ne poštuje zakon nego se ovo prirodno blago devastira i uništava?! Oni koji bi to trebalo da štite po Zakonu rade suprotno i uništavaju vrednosti zbog kojih su ovi prostori zaštićeni”, konstatuje se.

Civilizacije koje su uništavale svoje šume nestale su zajedno sa svojim šumama i rekama! – kaže Milan Đorđević, predsednik udruženja Temska.

“Zavod za zaštitu prirode Srbije je taj koji daje uslove pod kojima se nešto može raditi u zaštićenim prirodnim dobrima! Zavod je široke ruke kad je davanje saglasnosti na radove i intervencije u zaštićenim prirodnim dobrima. Kada se uništitelju prirodnih vrednosti u zaštićenim prirodnim dobrima obratite s pitanjem: – Kako može da uništava zaštićene vrednosti? Prvi dokument na koji se poziva je “papir” Uslovi od Zavoda za zaštitu prirode Srbije”

Jasno je da na ovom izuzetno vrednom prostoru (Stara planina je Park prirode, Arabinje je strogi rezervat prirode) zavladala grupa domaćih plaćenika (to su oni koji su plaćeni, kroz poreze, od strane građana Srbije)!

Domaći plaćenici sede u udobnim foteljama, po svojim kancelarijama u institucijama i ustanovama i lako se dogovore oko toga da nije vredno ono što su koliko juče proglasili vrednošću!

Suočeni smo s brutalnom stranom neoliberalizma koji ne vidi prepreke (zaštićene prirodne vrednosti) već samo vidi izazove i mogućnosti!

“Gde god vidite ugrožavanje i uništavanje prirode znajte da je u pitanju korupcija. Jer…vi ne smete očistiti divlju deponiju a da vam se inspekcija ne pojavi i uredno vas kazni!

Ali…Možete mesecima graditi MHE i seći kvalitetne šume u zaštićenim prirodnim dobrima a da nema inspektora! Zašto nikad I niko ne odgovara!?”

(Kurir.rs/Jugmedia.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...