Najnovije vesti

POKRAJINA ORGANIZUJE BESPLATNE PREGLEDE SRCA: U akciji učestvuje 44 doma zdravlja i 9 opštih bolnica
Foto: Profimedia

akcija

POKRAJINA ORGANIZUJE BESPLATNE PREGLEDE SRCA: U akciji učestvuje 44 doma zdravlja i 9 opštih bolnica

Srbija

Povodom Svetskog dana srca Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo organizuje besplatne preventivne preglede stanovništva na kardiovaskularne rizike.

Ovogodišnji Svetski dan srca 29. septembar obeležava se širom planete u znaku obećanja samom sebi, svima koje volimo, celom svetu: “Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce...za sva naša srca?“

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.

U Vojvodini je broj infarkta u 2016.godini bio 2.888, a u 2017.godini čak 4.405 pacijenata doživelo je srčani udar. Svaki minut kašnjenja u pružanju pomoći kod srčanog udara odnosi i 13 dana života, pod uslovom da pacijent preživi.

"Do pre godinu dana najveći problem u pokrajini predstavljalo je to što su se svi srčani bolesnici upućivali u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Kupovinom tri angio sale u Somboru, Subotici i Zrenjaninu za nepunih godinu dana u njima je obavljeno preko 1.000 koronografija. Postojanjem više funkcionalno osposobljenih kardioloških jedinica na prostoru cele pokrajine srčanim bolesnicima pruža se savremeno lečenje srčanog udara koje uključuje brze interventne procedure i ugradnju koronarnog stenta. Na taj način spašavaju se ljudski životi, a evidentne su uštede u lečenju kardiovaskularnih bolesti", kaže Biljana Gavrić, saradnik na poslovima za odnose s javnošću i medijima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Kako dalje navodi, povodom Svetskog dana srca, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, sva 44 Doma zdravlja i 9 opštih bolnica na teritoriji Vojvodine obavljaće besplatne preventivne preglede stanovništva na kardiovaskularne rizike (klinički pregled, BMI, krvni pritisak, EKG i određivanje šećera u krvi ) u prepodnevnim satima, na različitim lokacijama u njihovim sredinama.

"U znak podrške ovoj manifestaciji i borbi protiv bolesti srca i krvotoka kao najčešćoj bolesti u Vojvodini, zgrada Pokrajinske vlade je od srede osvetljena crvenom bojom", zaključuje Gavrić.

(Kurir.rs/S.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...