ZA RADOMIROM KRENULE MNOGE NIŠLIJE: Skidaju radijatore jer im je grejanje skupo, a onda ŠOK kad vide koliko će to da ih košta
Foto: Shutterstock

raskidanje ugovora sa toplanom u praksi je mukotrpan posao

ZA RADOMIROM KRENULE MNOGE NIŠLIJE: Skidaju radijatore jer im je grejanje skupo, a onda ŠOK kad vide koliko će to da ih košta

Srbija -

Ako žele da se greju na TA peć ili grejalicu, potrebno je da pribave mišljenje EPS o tome da li u njihovom objektu postoji kapacitet za tako nešto,

NIŠ - Iako je niška lokalna samouprava još krajem prošle godine usvojila predlog da stanari zgrada koji ne žele da koriste sistem daljinskog grejanja mogu trajno da raskinu ugovor sa "Gradskom toplanom", u praksi je to i dalje mukotrpan posao.

Podsetimo, Nišlije se za ovu mogućnost bore još od lane - nezadovoljne drastičnim povećanjem cene ove vrste grejanja - a ako žele da se greju na TA peć ili grejalicu, potrebno je da pribave mišljenje EPS o tome da li u njihovom objektu postoji kapacitet za tako nešto, pišu Večernje novosti.

foto: Shutterstock

Za one koji žele da se greju na drva, neophodna je procena projektanta o tome da li su dimnjaci koji već postoje u zgradi odgovarajući, dok oni koji izaberu gas moraju da traže saglasnost "Jugorosgaza".

Zbog svega toga, u "Gradskoj toplani" saznajemo da je od početka godine, od 16 zahteva za raskid ugovora realizovana samo polovina, pet ih je još u proceduri, a dva su odbijena.

Ali pored zahteva za trajni raskid ugovora, Nišlije mogu i privremeno da obustave daljinsko grejanje i tada ne moraju da pribavljaju bilo kakav projekat, već je dovoljno da u obrascu navedu kako će se grejati kada im demontiraju radijatore. Taj postupak košta oko 16.500 dinara i kasnije se plaća trećina fiksnog dela za grejanje, uz troškove održavanja unutrašnjih instalacija.

U Nišu, pritom, ima i onih sugrađana kojima izvršitelji kucaju na vrata u pokušaju da naplate potraživanja "Gradske toplane". Jedan od njih je i Radomir Simonović, kojem je dug po ovom osnovu dostigao gotovo 400.000 dinara.

- Na mene su se okomila čak tri izvršitelja, ali ne nameravam da popustim jer jer imam nalaze sudskog veštaka i stručne komisije da su mi radijatori demontirani - kaže ovaj Nišlija, koji je u februaru 2014. prvi zahtevao raskid ugovora o isporuci toplotne energije.

Kada je odbijen, sam je "otkačio" radijatore i smatra da po Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača ima pravo da raskine ugovor sa "Gradskom toplanom". Pravdu će, veli, potražiti i na sudu, a ako zatreba obratiće se i međunarodnoj instanci u Strazburu.

foto: Shutterstock

Direktor niške "Gradske toplane" Predrag Milačić (na slici) kaže da su takozvane tople probe startovale 1. oktobra, u međuvremenu su obezbedili kontunuirano snabdevanje energentima, ali će - uprkos relativno niskim jutarnjim i dnevnim temperaturama - zvanična grejna sezona započeti kako je i planirano, 15. oktobra.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track