AMERIKANCI SPREMNI DA POMOGNU NOVOM PAZARU: Želimo da napravimo grad u kojem mladi žele da ostanu!
Ilustracija, Foto: Printscreen

održan sastanak sa čelnicima lokalne samouprave

AMERIKANCI SPREMNI DA POMOGNU NOVOM PAZARU: Želimo da napravimo grad u kojem mladi žele da ostanu!

Srbija -

Predstavnici Američke vojske i dobrotvorne organizacije "Duh Amerike" boravili su danas u Novom Pazaru da bi se upoznali sa problemima stanovništva i načinima na koje bi mogli da pomognu u njihovom rešavanju.

Kapetan Bendžamin Ordivej rekao je, nakon sastanka u lokalnoj samoupravi, da pomažući građanima Novog Pazara i drugih gradova pokazuju posvećenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Srbiji i unapređuju stogodišnje odnose između dve zemlje.

"Posetićemo razne institucije i ustanove i procenićemo u kojim oblastima možemo da pomognemo. Sa gradonačelnikom smo razgovarali o problemima odlaganja smeća, podizanju ekološke svesti, ali i poboljšanju tehnološkog sektora kako bi mladi imali adekvatne uslove za napredovanje u IT industriji. Mi želimo da pomognemo lokalnim liderima kako bi od Novog Pazara napravili grad u kojem mladi žele da ostanu", kazao je Ordivej.

Predstavnik organizacije "Duh Amerike" Nik Izrael (Nick Israel) istakao je da oni predstavljaju obične građane SAD i da podržavaju američke diplomate i vojnike u pružanju pomoći stanovnicima zemalja u kojima su na dužnosti.

"Cilj nam je da pokažemo da SAD brinu o Srbiji, da ostvarimo što bolje odnose sa građanima Srbije i da ova zemlja bude još bolje mesto za život. Zato smo i došli u Novi Pazar, kako bismo pronašli načine za pomoć ovoj zajednici", poručio je Izrael.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) Samir Kačapor izjavio je da je današnja poseta nastavak dobre saradnje i podrške koju od 2000. SAD pružaju Srbiji i Novom Pazaru.

"Mogu nam nabaviti opremu ili renovirati neku školu, zdravstvenu ustanovu. Predočili smo im i projekat kreiranja inkubator centra za informacione tehnologije. Nadamo se da će posetiti i Vatrogasno-spasilačku jedinicu jer smatramo da je našim vatrogascima potrebna pomoć. Videćemo da li se oni mogu uključiti u nabavku opreme ili poboljšanje uslova za rad te jedinice", dodao je Kačapor.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Ljajić izrazio je nadu da će uz pomoć Američke vojske i organizacije "Duh Amerike" biti realizovani projekti koji će olakšati život žitelja ovog grada.

Američka delegacija u sredu će posetiti i Sjenicu i Tutin gde će sa predstavnicima lokalnih samouprava i ustanova razgovarati o situaciji u tim opštinama.

Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track