MEĐUNARODNI FESTIVAL: Mirović otvorio „Tesla fest“
Foto: Promo

MEĐUNARODNI FESTIVAL: Mirović otvorio „Tesla fest“

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, istakavši da je reč o manifestaciji koja nije samo omaž imenu i velikom delu Nikole Tesle, već i prilika da, kako je rekao, najbolji i najkreativniji među nama prezentuju nova otkrića i nove tehnološke patente.

- Ovo je i prilika da se podstakne saradnja nauke i privrede, i otuda i nedvosmislena podrška Pokrajinske vlade naučnoistraživačkom i inovativnom radu - izjavio je predsednik Mirović.

foto: Promo

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da ovogodišnji „Tesla fest“ predstavlja patente mladih pronalazača iz čak deset zemalja sveta, te dodao da su sigurno među njima oni koji će se u budućnosti praktično primeniti u najrazličitijim sferama života.

- Ipak, nikada ne smemo da zaboravimo da su u samom temelju najnovijih tehnoloških revolucija značajna otkrića velikih naučnika prošlog doba, među kojima je ime Nikole Tesle na počasnom mestu - rekao je predsednik Mirović.

Koliki je značaj praćenja i razvoja novih tehnologija, kako je naveo, najbolje govori činjenica da je sektor informacionaih tehnologija među tri privredne grane u našoj zemlji, te da je Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru.

- Ovaj festival i patenti koje on donosi su nešto što će ostaviti trajni beleg u razvoju naučnog i istraživačkog potencijala u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji - rekao je predsednik Mirović.

foto: Promo

Zahvalivši se predsedniku Miroviću na podršci, predsednik Tesla festa Alđelko Glavašević rekao je da na ovogodišnjem festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugalije, Češke, UAE, Sirije, Republike Srpske i naše zemlje.

„Tesla fest“ je simbolično otvoren na dan koji je Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u životu, jer je tada podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente.

U okviru „Tesla fest“ koji se održava do ponedeljka, 15. oktobra u SPC „Vojvodina“, održava se i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

(D.G)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track