SPOMENIK GVOZDENOM PUKU RAZLIKUJE SE OD SVIH DRUGIH U SRBIJI: Kad približiš mobilni telefon, desi se nešto neverovatno!
Foto: Biljana Roganović

Prokuplje

SPOMENIK GVOZDENOM PUKU RAZLIKUJE SE OD SVIH DRUGIH U SRBIJI: Kad približiš mobilni telefon, desi se nešto neverovatno!

Srbija -

PROKUPLJE - Spomenik Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“, u narodu poznatom pod imenom „Gvozdeni puk“, otvorili su premijer Srbije Ana Brnabić i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Himnu „Bože pravde“ pred okupljenima svirao je orkestar Garde Vojske Srbije, a ovoj ceremoniji prisustvovali su svi ministri u Vladi Republike Srbije, jer je prethodno u svečanoj sali Opštine Prokuplje održana sednica Vlade. Spomenik je osveštao vladika niški Arsenije.

foto: Biljana Roganović

Premijer Ana Brnabić istakla je da imamo obavezu prema puku da ono što su oni želeli i za šta su poginuli mi ostvarimo. To je mir. Čast je biti ovde pred 1. 300 preminulih. Železni, ludi puk, kako ga je neprijateljska vojska zvala su gvožđe i čelik naše slobode. Zato je poklanjanje ovde najveća čast. I bez suza i bez kukanja, sa kristalno jasnom svešću gde smo i od koga smo potekli i gde idemo. Za njih i zbog njih mi verujemo u mir i nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo - istakla je u svom obražćanju između ostalog Brnabić.

Ona je podsetila na istorijat puka i na činjenicu da je on najodlikovaniji srpski puk.

Idejno rešenje kompleksa uradio je arhitekta Milan Radovanović, a spomenik je delo prokupačkog vajara Čedomira Ristića. Kompleks sadrži i betonske kocke na kojima su ispisani svi nosioci „Karađorđevih zvezdi sa mačem“ najvećeg odlikovanja srpske vojske.

foto: Biljana Roganović

Ono što je zanimljivo je da je urađena mobilna aplikacija za ovaj Spomen-park i da onaj ko je u njemu kada mobilni telefon približi betonskoj kocki na telefonu dobija sve podatke o ličnosti. Kako je ukupno 255 vojnika koja su odlikovana „Karađorđević zvezdama“ dvostruki nosioci imaju svoje kocke, a oni koji su dobili po jednu je dele. Tako je u Spomen parku ukupno 229 kocki. Uvršteni su i vojnici koji nisu bili u „Gvozdenom puku“ ali su iz Toplice.

Spomen park ima i fontanu, mesto za odmor i dečije igralište, a novac za izgradnju je iz budžeta Opštine Prokuplje.

Ovo je prvi Spomen park najproslavljenijem srpskom puku, koji je do novije istorije bio u senci. Prethodno je u selu Igrištu kod Kuršumlije napravljen spomenik. napavljen je u parku kod Železničke stanice, jer je 7. oktobra 1912. godine na tom mestu mobilisana vojska. Tada se mobilizaciji odazvalo 94 odsto muškaraca.

foto: Biljana Roganović

U drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihajlo" mobilisano je 20.000 mladića iz Toplice i Jablanice starosti od 20 do 30 godina. Puk je učestvovao u svim velikim bitkama koje je Srbija vodila u Balkanskim ratovima – Kumanovskoj, Prilepskoj, Bitoljskoj, a posle Bregalničke bitke, zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, dobio je epitet "Gvozdeni".

Ovaj naziv će puk zadržati i tokom Prvog svetskog rata i potvrdiće ovaj naziv time što će ključnu i odlučujuću ulogu u bici na Ceru, Kolubari, Drini

Vrhovna komanda angažovala je Gvozdeni puk u svim presudnim bitkama. Štitili su odstupnicu prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, učestvovao u oslobađanju Niša i mnogih drugih gradova. Pripadnice

Gvozdenog puka bile su i dve žene - Srpkinja Milunka Savić i Engleskinja Flora Sends.

Dvesta pedeset pet je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje – Karađorđevu zvezdu s mačevima, tridesetdevetoro čak dva puta.

Ratna zastava ovog puka bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci.

Posle ratova do maja 1920. puk je obezbeđivao Narodnu skupštinu, dvor i ministarstva u Beogradu. Zatim je rasformiran.

(Kurir.rs/B. Roganović/Foto: B. Roganović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track