Najnovije vesti

SRPSKO SELO O KOJEM ČAK I RUSI ZNAJU: Svi dolaze da posete najstariju školu u Srbiji, ali ih OVAJ PRIZOR POSEBNO ODUŠEVI (FOTO)
Foto: Kurir/D.I.

prirodne lepote

SRPSKO SELO O KOJEM ČAK I RUSI ZNAJU: Svi dolaze da posete najstariju školu u Srbiji, ali ih OVAJ PRIZOR POSEBNO ODUŠEVI (FOTO)

Srbija

Pregalaštvom meštana sela Čumić, za koje ponosno ističu da je po broju stanovnika najbrojnije u Šumadiji, a po površini, ili ataru najveće u Srbiji i mladog direktora Aleksandra Jovanovića napravljeno je jedinstveno etno- selo koje postoji u okviru škole.

Etno- selo je osmišljeno tako da poseduje sve što je imala šumadijska porodica u 18 veku- pored škole se nalazi i centralnu kuća, imaju kletu ili vajat, mlekaru, kačaru i ambar- pletar.

foto: Kurir/D.I.

Od kačara su napravljene ambijentalne učionice za obrazovni turizam, i deca koja ovde dolaze na ekskurzije slikaju na panjevima lipa, crtaju i pišu u voštanim tablicama, a tu je i plastenik gde sama sade biljku čuvarkuću i od nje kasnije prave suvenire.

"U sam projekt uključena je i Srpska akademija nauka i umetnosti. Projekt se zove „Proširena delatnost seoskih osnovnih seoskih škola kao model razvoja sela“. Ljudi iz SANU tokom petogodišnjeg perioda pratiće rad ovog jedinstvenog pristupa u obrazovanju dece sa sela i od toga se kreira osnova za budući model seoske škole", kaže profesor Jovanović, direktor OŠ „Prota Stevan Popović“ iz sela Čumić.

foto: Kurir/D.I.

Sam Stevan Popović-Prota, čija je kuća preneta kamen po kamen, a potom i restuirarana došao je u Čumić 1792.godine. Bejahu to krvave godine posle Kočine bune kada su Čumićanci i Šumadinci morali bežati za Vojvodinu koja je bila tada pod austrougarskom vlašću.

Po povratku u svoje razoreno selo, ubedili su Protu koji je služio u Irigu da krene sa njima- jer „nema sela bez crkve i popa“ kako su smatrali. Tako je i podignuta najstarija škola u Srbiji pomenute godine, koja je sadašnjom obnovom postala starija i od Karlovačke Gimnazije, kao „živa škola“ odnosno ona u kojoj đacu pohađaju nastavu.

foto: Kurir/D.I.

Sve vajate, kačare i eksponate, kojih je ovde u velikom broju poklonili su sami meštani. Neke su bile srušene, iskorišćen je materijal, a na „mobu“ se napravilo ovo jedinstveno mesto, koje ima potencijala i za daleko ozbilnije domete.

Sami planovi u budućnosti su zato i veliki. Glas o ovom autentičnom projektu pročuo se i daleko van granica Srbije. Škola Moskva 1284 je zainteresovana za saradnju u vidu edukativnih ekskurzija i razmenu đaka, kao i jedna škola u Palestini.

"Đacima se sledeće godine pruža jedinstvena mogućnost da za Božić obiđu grob Isusa Hristosa u Jerusalimu", kaže direktor Jovanović, duboko posvećen ovom projektu.

foto: Kurir/D.I.

Inače, on je rodom iz sela Vlakča, odakle je i Mihailo Petrović prvi pilot u istoriji svetske avijacije koji je poginuo 1912. godine. Tamo Jovanović planira da podigne muzej u čast prvog srpskog pilota o čijim podvizima u ono vreme je pisao i fransuski „Mond“ i sva evropska štampa.

"Šumadija je prebogata istorijom koja je na neki način u 20 veku skrajnuta iz udžbenika. A koja je opet neiscrpan izvor koji nam može pomoći u mnogim aspektima od praktičnog obrazovanja što je u ovom slučaju primarno, do razvoja turizma", kaže Jovanović, ubeđen da se zaokruživanjem svih istorijski važnih mesta u Šumadiji, edukativno može doprineti u podizanju obrazovanja osnovaca na jedan viši pijadestal.

(Kurir.rs/Dragomir Ilić) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...