SUDBINA MALIŠANA S PRAGA ČAJETINSKE CRKVE: Čeka ime i nekog da ga beskrajno voli... Sestre ga zovu Švrćo, Slatkišu, Mili, Šećeru... (ANKETA)
Foto: Privatna Arhiva

Zdrav ko dren i lepo napreduje

SUDBINA MALIŠANA S PRAGA ČAJETINSKE CRKVE: Čeka ime i nekog da ga beskrajno voli... Sestre ga zovu Švrćo, Slatkišu, Mili, Šećeru... (ANKETA)

Srbija -

BEOGRAD/ČAJETINA - Dečačić koji je 9. oktobra pronađen pred crkvom u Čajetini, još petnaestak dana imaće identitet NN, a do tada, kada je krajnji rok da mu Centar za socijalni rad da ime, zvaće ga - ko kako želi.

A ti jedini koji ga oslovljavaju su zaposleni na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice na kome se, od dana kada je pronađen pred crkvom, mališan i nalazi.

- Zovemo ga iz milošte i tepamo mu slaktim nadimcima koji pristaju svoj deci. Neko mu kaže “Švrćo”, neko “Slatkišu”, neko “Mili”, “Šećeru”, kako kome u tom trenutku padne na pamet. Imenom koje bi evenutalno moglo da bude pravo nikoga ne zove, prvo jer bi to bilo pregrubo za bebu, a drugo – nismo mi ti koji treba da dajemo ime - kažu u užičkoj bolnici.

Oni još kažu da se novorođenče i dalje nalazi izolovano od drugih beba jer je rođen van zdravstvene ustanove, iako je zdrav i iz dana u dan napreduje.

Osoblje ove ustanove prvo je koje je, doduše u šali, dalo predlog za dečakovo ime. A on glasi - Đorđe, po doktoru Đorđu Jokoviću koji je primio bebu i o njoj medijima tog dana dao mnogo izjava.

Ipak, taj predlog važio je samo taj dan. Potom se u komentarima na tekstove o tom događaju javilo još potencijalnih “kumova”. Kako crkva u Čajetini ispred koje je nađen nosi ime Svetog Arhangela Gavrila sa više strana je stiglo: “Neka bude Gavrilo”.

foto: Privatna Arhiva

Opet, 9. oktobra je SPC slavila Jovana Bogoslova, pa je bilo onih koji su rezonovali da je detetu najbolje dati ime po ovom svecu.

Do 9. novembra, kada je i krajnji rok da Centar za socijalni rad u Čajetini, koji se proglašen za staratelja dečaka bez identiteta, da ime, mališa će biti na neonatologiji.

Posle sledi selidba na dečje odeljenje na kome će ostati do slanja u hraniteljsku porodocu. Dosadašnja istraga nije utvrdila ko je majka dečaka koji je u vreme kada je pronađen pred ulazom u bogomolju od života imao tek nekoliko sati.

(Kurir.rs/Blic/V.L./Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track