MEŠTANI RAKITE SE BORE ZA SVOJU REKU: Zauzeli bagere i zaustavili radove, protest u petak u Babušnici
Foto: Odbranimo reke Stare planine

ne žele mini-hidroelektranu

MEŠTANI RAKITE SE BORE ZA SVOJU REKU: Zauzeli bagere i zaustavili radove, protest u petak u Babušnici

Srbija -

Oko pedesetak meštana sela Rakita i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine sprečili su dalje radove na izgradnji vodozahvata za mini-hidroelektranu tako što su se isprečili između bagera i parcele gde je mašina kopala. Meštani nastavljaju svoju borbu i najavljuju protest za petak ispred Opštine Babušnica.

Radovi na Rakitskoj reci počeli su pre više od godinu dana, a nakon pauze zbog izmene urbanističkog plana trebalo je da budu nastavljeni ovih dana. Ipak, meštani sela usprotivili su se nastavku uništavanja svoje reke, a situacija je kulminirala danas kada su fizički zauzeli parcelu koja je trebala da se kopa, a izvođač radova nakon intervencije policije povukao svoje radnike.

foto: Južne Vesti/LJ.M.

- Došli su sada pred zimu da nastave radove, ako bude padavina, kiša će potkopati put koji je ionako već urušen i ne možemo da ga koristimo. Investitor se krije se iza dozvola koje su mu izdala Opština i nadležna ministarstva. Ali nema našu dozvolu, mi ne dozvoljavamo da se nastavi urušavanje našu reke. Ne može da prođe kroz naše privatne parcele ako mu ne dozvolimo, a nas ne interesuju novac - kažu meštani.

Investitor Goran Belić iz Beograda koji je danas bio prisutan na gradilištu kaže da ima problem sa samo nekolicinom meštana, dok sa ostalima dobro sarađuje, i dodaje da kada je 2013. godine započeo sa projektom niko od njih se nije bunio. Postavio je i kamere na koje gledaju na gradilište, zbog, kako kaže, bezbednosti.

- Tada se niko nije bunio, da su se oni usprotivili, ja bih se pokupio i pronašao drugu lokaciju u Srbiji. Sada je kasno, radovi su pri kraju, očekujem da se do kraja godine sve završi. Njih je samo desetak, ostali su došli iz Babušnice ili Pirota. Mašinska zgrada se nalazi u selu Zvonce, a sa njima nema nikakvih problema - kaže Belić.

foto: Južne Vesti/LJ.M.

Ipak tridesetak meštana koji su izašli ispred mašina tvrde da imaju potpise 166 stanovnika koji se protive izgradnji. Namera im je jasna - da prekinu i spreče radove dok mogu, jer je za njih reka izvor života.

Predsednik Saveta mesne zajednice i najglasniji protivnik izgradnje mini-hidroelektrane Desimir Stojanov kaže da će se boriti dok mogu.

- Juče su opet nastavljeni radovi, ali on nema našu dozvolu da gradi. Jedini vidljiv put u katastru je uništen, ne možemo da odemo do svojih njiva. Ušao je u privatno imanje koje je pod sudskim sporom. Sada kopa na tom mestu, on je sila, on je vlast. Ne može bez naše saglasnosti da sagradi vodozahvat, a mi ne dozvoljavamo - odlučan je Stojanov.

Podršku meštanima sela Rakite pružili su i aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine koji sa sličnim problemima susreću u svom kraju. Iako selo Rakita ne pripada Staroj planini to ih nije sprečilo da dođu i pruže pomoć svojoj “braći u borbi”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Aktivista Aleksandar Panić kaže da su ih meštani sa kojima tesno sarađuju obavestili da se radovi nastavljaju, te su došli da im pomognu i pruže podršku.

- Investitor je dobio dozvolu za radove po najnovijoj izmeni urbanističkog projekta. Meštani nisu nikad pitani da li žele uništenje reke. Na jednoj privatnoj parceli fizički smo seli na parcelu i sprečili izvođače da nastave sa radovima. Najverovatnije će doći do suda, jer je vlasnik parcele pokrenuo postupak za sprečavanje radova. Ne postoji nikakav ugovor između njih. Branimo privatnu imovinu - kaže Panić.

Okupljeni su palili sveće pored reke jer ih za nju veže tužna sudbina deteta koje se pre više godina utopilo baš upravo pored mesta gradnje vodozahvata, ali i zbog trenutnog uništavanja korita. Na licu mesta pojavila se i policija nakon poziva meštana i nakon konsultacija sa tužilaštvom, meštanima i investitorom radnici su se povukli sa gradilišta.

Time je ispunjen cilj današnjeg okupljanja, a meštani svoju borbu nastavljaju u petak 26. oktobra u 12 sati za kada su prijavili protest ispred zgrade Opštine Babušnica. Podršku će im opet pružiti i aktivisti sa Stare planine.

Podsetimo, meštani Rakite protestvovali su 23. juna na dan Međunarodnog uspona na Ruj, kada su takođe imali podršku aktivista sa Stare planine.

(Kurir.rs/Južne vesti, Lj.Filipov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track