Najnovije vesti

STRADALA ZBOG VERNOSTI HRISTU: Srbi na Kosovu danas i sutra proslavljaju svoju novu svetiteljku - Svetu Bosiljku devojku iz Pasjana
Foto: Kurir

PRVA GODIŠNJICA

STRADALA ZBOG VERNOSTI HRISTU: Srbi na Kosovu danas i sutra proslavljaju svoju novu svetiteljku - Svetu Bosiljku devojku iz Pasjana

Srbija

Eparhija raško–prizrenska sa svojim vernim narodom danas i sutra (25. i 26. oktobra) nizom aktivnosti obeležava prvu godišnjicu proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske.

Tim povodom u Pasjanu kod Gnjilana, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ večeras organizuju duhovnu tribinu koja će biti posvećena ovoj novoj svetiteljki, a sutra u 9 časova Preosvećeni Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg. U nastavku će biti upriličen bogat kulturno-umetnički program u kojem će nastupiti KUD „Kriva reka“.

Duhovnu tribinu koja počinje večeras u 19 časova u crkvenoj sali u Pasjanu, blagosloviće i dati uvodnu reč, Preosvećeni Episkop Teodosije, dok će žitije i službu Svete mučenice Bosiljke Rajčić govoriti mati Stefanida, igumanija manastira Gračanica. O prilikama u gnjilanskoj kazi u 19. veku govoriće istoričar Aleksandar Gudžić a na temu „Savremeno doba i pojava novih svetitelja na Kosovu i Metohiji – značaj njihovog proslavljanja u savremenom trenutku“ , arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganac.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve na ovogodišnjem zasedanju pribrojao je Saboru svetih, tri ličnosti, zbog nepokolebljive vernosti veri Hristovoj ubijene od Arnauta za vreme osmanlijske vlasti, na izmaku 19. veka i u osvit 20. veka, na Kosovu i Metohiji: Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana, Grigorija Pećkog i Vasilija Pekara iz Peći.

Podvig Svete Bosiljke Pasjanske se proslavlja 26. oktobra.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...