NAVALA NA PASOŠ ČLANICE EU: U konzulatu u Subotici ukupno 130.000 građana primilo državljanstvo Mađarske
Foto: N.H.

jagma

NAVALA NA PASOŠ ČLANICE EU: U konzulatu u Subotici ukupno 130.000 građana primilo državljanstvo Mađarske

Srbija -

SUBOTICA- U Mađarskom konzulatu u Subotici je do sada oko 130 000 građana položilo zakletvu prilikom dobijanja mađarskog državljanstva, potvrdio je generalni konul Janoš Babić, prilikom jučerašnjeg polaganja zakletve još 50 građana, u ovom konzulatu.

Babić je objasnio, da je 50 građana juče dobilo mađarsko državljanstvo, po proceduri olakšanog dobijanja državljanstva, u konzulatu u Subotici.

On je istakao da je mnogo veći broj građana koji su ostvarili mađarsko državljanstvo, blizu 180 hiljada, kada se ima u vidu da je iz kruga vojvođanskih Mađara veći broj građana koji su ostvarili to pravo, bez potrebe da prolaze olakšanu proceduru.

Naime, Mađari u Vojvodini odlično govore mađarski jezik, dok mnogi moraju da ispune uslove o osnovnom poznavanju jezika, da to potvrde pre dobijanja mađarskog državljanstva. Slični uslovi su i u ambasadi i u Mađarskoj.

Državni sekretar Mađarske za bezbednost, Andraš Staraj Peter istakao je prilikom jučerašnjeg polaganja zakletve nove grupe koja je stekla državljanstvo, da Mađari u rasejanju čine deo mađarske zajednice i da aktuelna Mađarska vlada stvara lakše uslove i bolje pravne veze između Mađara u zemlji i dijaspori.

- Polaganje zakletve za državljanstvom upriličimo kao praznik, jer nas raduje ujedinjenje prekograničnih Mađara kao dela nacije, sa Mađarima u matici, rekao je pored ostalog Andraš Peter.

Istaknut je i značaj omogućavanja državljanstva po olakšanom postupku.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track