SLAVE I ČLANICE KOLA SRPSKIH SESTARA: Vernici obeležili slavu Sveta Petka u Vranju
Foto: T.Stamenković

praznik

SLAVE I ČLANICE KOLA SRPSKIH SESTARA: Vernici obeležili slavu Sveta Petka u Vranju

Srbija -

U istoimenoj crkvi na Šapranačkom groblju svetom liturgijom, litijem, rezanjem slavskih kolača uz molitvu vernici vranjske Eparhije su proslavili Svetu Petku.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju, doktorka Gordana Đorđević napominje da je Sveta Petka slava koju Kolo slavi već 26 godina, jer je pre 26 godina Kolo obnovilo svoj rad.

foto: T.Stamenković

“Kolo postoji od 1903., ali je 1992. godine na ovaj dan obnovljeno postojanje Kola. Svake godine tradicionalno obeležavamo Svetu Petku, svaka sestra nešto napravi i donese na slavsku trpezu. Od svojih priloga pripremamao slavu i to je tradicija Kola. Svetu Petku slavimo, inače je slava svih Kola srpskih sestara Mala Gospojina. U aprilu ove godine promovisana je i monografija Kola srpskih sestara pod nazivom ''U susret 115. rođendanu Kola srpskih sestara u Vranju'' . Publikacija je priređena povodom 115 godina od osnivanja jednog od najstarijih humanitarnih udruženja na ovom području. Objavljivanje monografije finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture, a izdavač je Istorijski arhiv “31 januar” Vranje.

foto: T.Stamenković

Autorke publikacije su Ljubica Zdravković Džonov i Suzana Petrović. Prvi deo publikacije posvećen je istorijatu Kola srpskih sestara od samog njegovog nastanka 1903. godine do zabrane njegovog rada 1942. godine.

Drugi deo publikacije obuhvata rad Kola od njegove obnove 1992. do današnjih dana. Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju od njegove obnove je dr Gordana Đorđević, apsolutni svedok svih događaja vezanih za Kolo srpskih sestara u Vranju i Srbiji unazad 26 godina.

(Kurir.rs/T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track