STRATEGIJA RAZVOJA RURALNIH SREDINA: Garancijski fond na Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini
Foto: Promo

STRATEGIJA RAZVOJA RURALNIH SREDINA: Garancijski fond na Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Srbija -

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, Zavod za ravnopravnost polova je na Novosadskom sajmu organizovao deseti po redu „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“, koji na najbolji način promoviše rad seoskih udruženja i angažovanost žena na selu kao važnih učesnica u strategijama razvoja ruralnih sredina.

To je bio još jedan dobar povod da Garancijski fond AP Vojvodine na svom štandu, tokom sajma, predstavi aktuelne konkurse Fonda kojima se podstiče razvoj ženskog preduzetništva i razvoj poljoprivrede u cilju unapređenja njihovog položaja jer je ono veoma bitno za demografsko oživljavanje sela i ekonomsko osnaživanje kroz poljoprivredni i ruralni razvoj sela.

Otvarajući manifestaciju, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su očuvanje, oživljavanje i razvoj vojvođanskih sela, uključujući i podsticanje mladih da ostanu u njima, jedan od prioriteta Pokrajinske vlade.

- Nastavićemo da dajemo podršku projektima putem kojih se afirmiše žensko stvaralaštvo i podstiče ekonomsko osnaživanje žena na selu – rekao je Mirović.

Garancijski fond je kao pokrajinska institucija, godinama unazad, pružao podršku kroz STAR UP programe, nezaposlenim ženama i preduzetnicama koje posluju kraće od tri godine. Pomenuti programi su u prošloj godini prošireni i na mlade do 35 godina starosti i Garancijski fond u kontinuitetu edukuje i informiše žene i mlade u vojvođanskim selima o pristupu raspoloživim finansijskim sredstvima za sve one koji započinju posao i kupuju opremu za obavljanje aktivnosti u različitim proizvodnim i uslužnim delatnostima.

U narednoj, 2019 godini, pored već najavljenih garantnih linija u oblasti IT sektora i podrške poslovanja izvozno orjentisanih preduzeća, Garancijski fond će predstaviti posebne garantne linije, kreirane tako da pruže podršku i afirmišu žensko stvaralaštvo u oblastima starih zanata kao i razvoj seoskog i vinskog turizma, a sve u cilju ekonomskog osnaživanja sela.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja