Najnovije vesti

GAVRILO, A MOŽDA I JOVAN: Ovo je bebica ostavljena na pragu čajetinske crkve! Svi ga žele, zovu iz cele Srbije, Nemačke, Austrije, Švajcarske... Mališu uskoro čeka novi život (FOTO, ANKETA)
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen/Prva TV

uskoro dobija ime, a onda i nekog ko će mnogo da ga voli

GAVRILO, A MOŽDA I JOVAN: Ovo je bebica ostavljena na pragu čajetinske crkve! Svi ga žele, zovu iz cele Srbije, Nemačke, Austrije, Švajcarske... Mališu uskoro čeka novi život (FOTO, ANKETA)

Srbija

ČAJETINA - Dečaćić koji je 9. oktobra pronađen ispred crkve u Čajetini, a čiji roditelji do sada nisu pronađeni, do kraja ove sedmice trebalo bi da dobije ime, a zvaće se po jednom od dvojice svetitelja.

1 / 4 Foto: Printscreen/Prva TV

U prohladno zlatiborsko jutro mališan je, zamotan u belu tkaninu, pronađen pred hramom Svetog Arhangela Gavrila, a bilo je to u danu kada je Srpska pravoslavna crkva slavila Jovana Bogoslova.

foto: RTS Printscreen

- Mada još ništa nije definitivno odlučeno, beba će se najverovatnije zvati Gavrilo ili Jovan, a sve će biti poznato za nekoliko dana. Do tada ćemo odlučiti i o prezimenu o kome dosad nismo razmišljali - ispričao je za list Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

foto: RTS Printscreen

Kako nije poznato ni gde je dečak došao na svet, a matične knjige traže taj podatak, za mesto rođenja će mu se voditi Čajetina.

foto: Printscreen/Prva TV

Mališan je pronađen u ranim jutarnjim satima, a procena neonatologa Opšte bolnice Užice bila je da je rođen nekoliko sati ranije. Da bi se zaveo podatak o datumu rođenja, kaže Bogdanović, još jednom će biti konsultovani užički neonatolozi koji su primili bebu, a koji bi preciznije trebalo da se izjasne da li je ona rođena 9. ili 8. oktobra.

foto: Privatna arhiva

Pozivi iz Švajcarske, Austrije, Nemačke...

Za njenog neposrednog staratelja određena je radnica čajetinskog Centra za socijalni rad, a u toku je postupak za određivanje hraniteljske porodice.

- Mnogo ljudi se javilo sa željom da usvoji bebu. Interesuju se iz svih krajeva Srbije, ali ima i poziva iz Švajcarske, Austrije, Nemačke, Francuske - kaže Pajo Bogdanović.

Premda istraga do sada nije ustanovila ko je majka ostavljenog dečaka, logično je pitanje šta će biti sa njim ukoliko roditelji budu pronađeni kada on već dobije ime i hranitelje.

- U tom slučaju bi se otvorio neki drugi postupak, konkretno utvrđivanje postoje li roditeljske kompetencije za vršenje roditeljskog prava, odnosno da li kod njih može da ostane. Ime bi se lako promenilo - kaže naš sagovornik.

foto: Printscreen/Prva TV

Kada je dovezen u užičku bolnicu dečak je imao tri kilograma, a za 20 dana, kažu na neonatologiji dobio je 520 grama. Po zakonu na neonatologiji može ostati najduže 28 dana, posle kojih, a to će se desiti 6. novembra, biti prebačen na dečje odeljenje iste zdravstvene ustanove na kome će sačekati odlazak u hraniteljsku porodicu.

Nedostajaće nam...

- Nije profesionalno reći da nam je bio miljenik i da smo ga pratili sa posebnom pažnjom, jer se prema svoj deci odnosimo isto, ali smo bdeli oko njega sa posebnom vrstom epmatije.

Ni najstarije kolege ne pamte sličan slučaj jer se za 40 godina užičke neonatologije nikada nije dogodilo da ovde bude dete čiji su roditelji nepoznati. Nedostajaće nam, a svi mu želimo da što pre nađe hraniteljsku porodicu koja će se brinuti o njemu kao o rođenom sinu - rečeno je u užičkoj bolnici.

(Kurir.rs/Blic/V.Lojanica/Foto: Privatna arhiva/Foto: TV Prva printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...