Najnovije vesti

SVE VEĆA NAPETOST U RAKITI ZBOG MINI HIDROELEKTRANE: Pored gradilišta pronađena ručna bomba, investitor srušio baraku i doveo obezbeđenje
Foto: Južne vesti/LJ.F.

haos u najavi

SVE VEĆA NAPETOST U RAKITI ZBOG MINI HIDROELEKTRANE: Pored gradilišta pronađena ručna bomba, investitor srušio baraku i doveo obezbeđenje

Srbija

Ispred privatne kuće u selu Rakita, u kojoj su smešteni radnici koji rade na vodozahvatu za mini-hidroelektranu, danas je pronađena neeksplodirana bomba. Policija je na licu mesta obavila uviđaj, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Selo danas posetili i predstavnici bugarskog konzulata iz Niša.

 

Problemi meštana sela Rakite ne prestaju ovih dana, nakon nastavka radova na vodozahvatu i njihovih mirnih protesta, danas je u blizini gradilišta pronađena bomba. Nakon prijave, policija i inspektori su obavili uviđaj, ali nisu mogli da upoznaju novinare sa detaljima.

 

foto: Južne vesti/LJ.F.

- Istraga je u toku, tužilaštvo je obavešteno. Tačno je da je pronađena bomba, ali više detalja ćemo znati u toku sutrašnjeg dana - rekli su u policiji.

 

Ipak, kako nezvanično saznaju Južne vesti, radi se u ručnoj bombi kašikari koja nije eksplodirala, a koja je kao dokaz odnešena na veštačenje.

 

Meštani tvrde da se po prvi put u njihovom selu pojavila bomba, te da je namera da se kompromituje selo. Predsednik saveta mesne zajednice Desimir Stojanov kaže da je ovo presedan za selo.

 

- Nikada se u našem selu ništa slično nije desilo. Problemi su počeli sa gradnjom mini-hidroelektrane. Danas, skoro svaki dan u selu boravi policija, a ranije skoro da ih nikada nismo ni videli. Mehanizacija je tu mesecima, ali nikada niko od nas nije učinio ništa da je ošteti. Mi samo mirno protestujemo - kaže Stojanov.

 

Prethodnih dana, meštani Rakite sagradili su na privatnoj parceli improvizovanu kućicu da bi tu dežurao vlasnik te parcele Dragan Ilijev koji se protivi radovima na svojoj imovini. Tokom noći ona je porušena, a u selu se pojavilo i privatno obezbeđenje koje je, prema rečima meštana, angažovao investitor.

 

- Juče je bila i policijska marica. Imam zdravstvene probleme, ali dežuram pored svog imanja. Juče sam i legao na svoju zemlju. To je moje, ne zanima me novac. Ne može da se gradi bez mog pristanka - kaže Ilijev.

 

Internacionalizovan problem

 

Danas na gradilištu nije bilo mašina, a ni radnika. Kako kažu u selu, svaki put kada se više njih skupi, oni se povuku. Ipak, pojavili su se predstavnici bugarskog konzulata u Nišu koji su, kako kažu, došli da se upoznaju sa problemom.

 

- Nismo ovlašćeni da dajemo izjave. Došli smo samo da vidimo o čemu se radi, gde je problem. Izvestićemo Konzulat i Ambasadu, kao i Ministarstvo spoljnih poslova u Bugarskoj - rekli su iz konzulata.

 

foto: Južne vesti/LJ.F.

U selu Rakita preovladavaju Srbi, ali ima i manjinskog bugarskog stanovništva. Iako problemi ne jenjavaju meštani kažu da će se i dalje boriti za svoju reku i svoje selo jer drugo nemaju.

 

Podsetimo, meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj. Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su prethodnih dana nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

 

(Kurir.rs/Južne vesti, LJ.Filipov)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...