USPEŠNO: Saradnja Garancijskog fonda AP Vojvodine i Evropske asocijacije garantnih institucija
Foto: Promo

USPEŠNO: Saradnja Garancijskog fonda AP Vojvodine i Evropske asocijacije garantnih institucija

Srbija -

Garancijski fond AP Vojvodine je tokom 2018. godine nastavio, u predhodnom periodu uspostavljenu saradnju sa Evropskom asocijacijom garantnih institucija (AECM - European Association of Mutual Guarantee Societies) koja je osnovana 1992. Godine u Briselu i danas broji preko 40 članova. Većinom su to Fondovi iz zemalja članica Evropske unije, ali i finansijske institucije iz Ruske Federacije, Republike Srpske i Republike Turske. Ova asocijacija okuplja: privatne garancijske šeme, javne institucije, garancijske fondove, kao i razvojne banke. Sve te institucije kao osnovni cilj imaju podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji imaju dobre projekte, ali nemaju odgovarajuća sredstva obezbeđenja za njihovo finansiranje od strane komercijalnih banaka. Osim što promoviše instrument podrške malim i srednjim preduzećima putem izdavanja garancija, Asocijacija garancijskih fondova zastupa interese svojih članova kod Evropske komisije.

Kao član ove Asocijacije, Garancijski fond AP Vojvodine postaje prepoznatljiv u Evropskoj uniji, a najveći benefiti su mogućnost razmene informacija i iskustava sa članicama Asocijacije iz drugih država i lakše obezbeđenje i povlačenje sredstava Evropske unije.

foto: Promo

Ove godine, Godišnja skupština Evropske asocijacije garantnih institucija, održana je u Portu (24-27 oktobar), Republika Portugal, po programu XXIII Ibero-američkog foruma o garancijskim i finansijskim sistemima za MSP i u njenom radu su učestvovali Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda i mr Nenad Miljuš, izvršni direktor Garancijskog fonda.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track