DANICA IZ VRANJA (27) NAJBOLJA U AMERICI: Prva na svetskom konkursu arhitekture za kuću budućnosti
Foto: Privatna Arhiva

Veliko priznanje

DANICA IZ VRANJA (27) NAJBOLJA U AMERICI: Prva na svetskom konkursu arhitekture za kuću budućnosti

Srbija -

VRANJE - Danica Tomić (27), arhitekta iz Vranja osvojila je prvo mesto na svetskom konkursu koji je organizovan u Americi.

Tema je bila “Modularna kuća budućnosti”. Ova mlada i nadasve talentovana devojka koja je diplomirala arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu u izjavi za Kurir kaže da je konkurs videla sasvim slučajno.

foto: Privatna Arhiva

"Ovo je moj diplomski master rad. Što se konkursa tiče, videla sam raspis slučajno kada je rad već bio gotov i prijavila sam se jer se tražilo baš ono što sam već uradila. I sama sam iznenađena rezultatima, jer nisam razmišljala o ishodu. Ovo shvatam kao jednu veliku podršku i svojstven vetar u leđa, naročito u idejnom ideološkom smislu”, kaže Danica.

foto: Privatna Arhiva

Danica je osvojila prvo mesto, a prvonagrađeni rad je "TI-HO Modular House". Drugo mesto je pripalo učesnicima konkursa iz Rima I njihovom radu "Present For the Future" (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito),. Učesnici iz Južne Koreje, Rong Han i Huijing Li sa radom "Vektor" osvojili su treće mesto. .

foto: Privatna Arhiva

Radovi arhitekata iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje i Indije takođe su se našli na ovom svetskom konkursu. Danica pojašnjava da se tema njenog rada bazira na ispitivanju stanovanja kroz modularnost osnovnih jedinica arhitektonskog prostora”.

Bez konkretno određene lokacije, cilj ovog zadatka je kreiranje ekološki odgovorne montažne modularne kuće kroz tumačenje odnosa oblika u prostoru i ispitivanje mogućnosti topografije terena sa naglašenom vertikalom kao jednim od aktuelnih izazova savremene arhitektonske prakse.

Takođe, ova tema prati ideologiju “povratka prirodi” kao značajnog aspekta za uspostavljanje balansa između faktora čovek-priroda. Prilagodljiv karakter objekta daje mogućnost funkcije koja nije ograničena na privatno stanovanje, tako da u različitim fazama može da ima namenu malog planinskog skloništa, vikend kuće ili kuće pogodne za apartmansko izdavanje.

Ukoliko objekat kao celinu sa svim modulima posmatramo kao tipsku jedinicu, čitav koncept je moguće preneti na zgradu, tako što bi postavljanje ovih jedinica pratilo princip saća, otvarajući time novu temu “stanovanja i gradova budućnosti”.”, navodi mlada arhitektica. Prestižno priznanje i prvonagrađeni rad "TI-HO Modular House" Danici pružaju nove mogućnosti i reference za dalji rad.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track