MILENIJUMSKI SPOMENIK U KIKINDI:  Ponovo našao mesto nakon 122 godine (FOTO)
Foto: S.U.

hrišćansko obeležje

MILENIJUMSKI SPOMENIK U KIKINDI: Ponovo našao mesto nakon 122 godine (FOTO)

Srbija -

U dvorištu Rimokatoličke crkve Svetog Franje danas je otkriven Milenijumski spomenik, koji ima veliku versku i istorijsku vrednost. Obelisk u slavu hrišćanstva, u Kikindi je prvi put postavljen još 8. novembra 1896. godine.

Nakon nekoliko godina uklonjen je iz dvorišta “OŠ “Feješ Klara”, ali srećom nije uništen, niti ga je okrnjio zub vremena. Župnik Tibor Konc kaže za Kurir da su ga katolički vernici postavili povodom hiljadugodišnjice dolaska hrišćanstva na ove prostore. Nakon duže od jednog veka, Milenijumski spomenik ponovo je izložen:

foto: S.U.

"Zahvaljujući duhovnom nasleđu i preuzimanju evropskih kulturnih tekovina, ostali smo više od hiljadu godina na ovom području i bogatili okolinu. Namera nam je da to i dalje činimo jer jedna multikulturna sredina može da funkcioniše samo ako uzajamno poštujemo jedni druge, dakle veru, kulturu i tradiciju", poručio je župnik Tibor Konc i dodao da je simbolično, na današnji dan, 122 godine od prvobitnog postavljanja, u prisustvu vernika i zrenjaninskog biskupa, dr Lasla Nemeta, spomenik ponovo otkriven.

foto: S.U.

"Odlučili smo se da ga ponovo postavimo baš ove godine jer od prošle imamo biskupijsku sinodu, ali i da bi našim vernicima pokazali put za budućnost", rekao je župnik Tibor Konc, dok je zrenjaninski biskup, dr Laslo Nemet podvukao da je važno da obelisk bude uz ljude, da čuva nasleđe koje su podarili preci.

Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika Kikinde, naveo je da ovaj spomenik mlađim naraštajima treba da ukaže na značaj očuvanja tradicije, običaja, jezika i kulture.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track