UMESTO SVETOM SAVI, U KRALJEVU ĆE BITI PODIGNUT SPOMENIK STEFANU PRVOVENČANOM: Odbornici Skupštine Grada podržali inicijativu predsednika Srbije
Foto: Foto: „Slovensko društvo“

odluka

UMESTO SVETOM SAVI, U KRALJEVU ĆE BITI PODIGNUT SPOMENIK STEFANU PRVOVENČANOM: Odbornici Skupštine Grada podržali inicijativu predsednika Srbije

Srbija -

Na predlog odborničke grupe „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“, Skupština Grada Kraljeva usvojila je u četvrtak veče Predlog odluke o podizanju spomenika kralju Stefanu Prvovenčanom na Trgu Svetog Save u Kraljevu i time podržala inicijativu koja je potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za ovaj predlog glasali su kraljevački naprednjaci, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, dok je opozicija u lokalnom parlamentu bila protiv donošenja ove odluke.

Kako je medijima, dan ranije, izjavio gradonačelnik Grada Kraljeva, dr Predrag Terzić, inicijator ideje je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Odbora za podizanje spomenika biće generalni sekretar

Predsednika Srbije Nikola Selaković, njegova malenkost biće zamenik, dok će u članstvo Odbora ući eminentni istoričari, dva doktora istorijskih nauka, dvojica urbanista i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

- Do sada nismo imali nijednu ulicu, nijednu školu, koja nosi ime Stefana Prvovenčanog. Imamo Trg Svetog Save i osnovnu školu koja nosi njegovo ime, što znači da ćemo u budućnosti razmišljati i o podizanju spomenika Svetom Savi, kazao je Terzić, dodajući da „ni spomenik knezu Mihailu u Beogradu nije podignut na njegovom trgu, već na Trgu Republike, koji se u vreme monarhije zvao Pozorišni trg“.

Udruženje građana „Slovensko društvo“, međutim, oštro se usprotivilo donošenju ove odluke, jer je, u saradnji sa 23 organizacije civilnog društva i građanima, kao potpisnicima peticije koja je u toku, još u januaru ove godine zvanično pokrenulo inicijativu da na Trgu Svetog Save ipak bude podignut spomenik Svetom Savi, zasnovan na jedinom ikonografskom zapisu lika Svetog Save, urađenom za njegova života – fresci srpskog svetitelja u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Mileševa.

- Mi smo našu inicijativu osmislili polazeći od nesporne istorijske činjenice da je proglašenju Kraljevine prethodio višegodišnji rad Svetog Save na osamostaljivanju srpske Crkve, te društveno - pravnom uređenju srpske Crkve i Države, a javnosti smo predstavili i maketu spomenika, autora Ivana Markovića, koja je izložena u kraljevačkom Domu vojske, kažu u ovom Udruženju.

foto: Kurir/Jovan Slijepčević

Projekat „Slovenskog društva“ predstavlja i ideju da se podizanjem spomen znamenja Svetom Savi, na Trgu koji nosi njegovo ime, od 2019. do 2021. godine, obeleži osam vekova od osnivanja prve srpske arhiepiskopije i proglašavanja obnovljene srpske kraljevine.

- Odluka o podizanju spomenika Stefanu Prvovenčanom je na Skupštinu došla kao dopunska tačka dnevnog reda, a poznato je da aktuelna vlast kroz dopunske tačke „potura“ sva pitanja u kojima želi da izbegne bilo kakvu javnu raspravu i nametne svoja rešenja, rekao je kratko za „Kurir“ Dragan Bunardžić Bukovički, predsednik Udruženja „Slovensko društvo“.

Idealno bi bilo, smatraju Kraljevčani u svojim stavovima iznetim tokom prethodnih meseci na društvenoj mreži „Fejsbuk“, da se u ovom „slučaju“ ipak pronađe kompromisno rešenje i spreči eventualna konfrontacija između građana Kraljeva i Predsednika Republike Srbije, tako što bi na Trgu Svetog Save bila postavljena oba postamenta - braći iz vladarske dinastije Nemanjića.

Kurir.rs/Jovan Slijepčević/Foto: Slovensko društvo, Foto: Jovan Slijepčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track