Najnovije vesti

VRANJE OBELEŽILO DAN PRIMIRJA: Venci na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora
Foto: FB/Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

sećanje

VRANJE OBELEŽILO DAN PRIMIRJA: Venci na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora

Srbija

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Vranju je obeležen polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. Godine. predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković govorio je o akcijama nemilosrdnog okupatora, u zastrašujućem istorijskom trenutku za srpski narod.

 

Tričković je rekao da ne smemo zaboraviti da je 1915. godine Srbija nazivana zemljom smrti, da su oblasti u kojima su se vodile bitke bile razorene i popaljene.

 

“U ovim najgorim epizodama stradanja srpskog naroda na prvim linijama fronta, stajale su najveće srpske vojskovođe, koje su hrabrile i vraćale moral klonuloj srpskoj vojsci. Primorani na epopeju povlačenja, kasnije nazvanoj Albanska golgota, na desetine hiljada srpskih vojnika večno je zaspalo u albanskim snežnim planinama. I u ovakvim uslovima nije umrla srpska vera i jaka želja za povratak u Srbiju, u zemlju gde su u tada najstrašnijim mukama „živi zavideli mrtvima“. Poput feniksa iz pepela ustala je srpska vojska i založila život za vaskrs srpske države. Danas, dame i gospodo, dok simbolično na reveru nosimo cvet Natalijine ramonde, setimo se kolika je, pre 100 godina, velika žrtva podneta da bi srpska država oživela. Dok minutom ćutanja odajemo počast žrtvama, ne zaboravimo da kada bi ćutali za svakog poginulog u Prvom svetskom ratu, tišina bi trajala 866 dana. Ne zaboravimo da tamo gde se barjak vijorio i gde su zastave bile potopljene krvlju, rađala se sloboda za srpsku državu”, istakao je Tričković.

 

Vence i cveće, položili su gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA-e, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova. Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede. prema podacima Konferencije mira u Parizu, Srbija je u Velikom ratu, izgubila 1.247.435 ljudi.

 

(Kurir.rs/T.S.)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...