U SLAVU 100 GODINA SLOBODE: Subotičani obeležili vek od ulaska srpske vojske u ovaj grad
Foto: N.H.

jubilej

U SLAVU 100 GODINA SLOBODE: Subotičani obeležili vek od ulaska srpske vojske u ovaj grad

Srbija -

Obeležavanjem 100 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu, u toku je niz manifestacija četvorodnevnog programa „U slavu 13. novembra 1918“, u organizaciji SKC-a Sveti Sava i Bunjevačkog kulturnog centra.

"Žene za istoriju – Srpkinje i Bunjevke", tematski su istorijskom tribinom u

Matici bunjevačkoj okupile veliki broj posetilaca, povodom veka od Prvog

svetskog rata. Oslobodilačka srpska vojska ušla je 13. novembra 1918. u

Suboticu, dočekani su oslobodioci naroda na ovim prostorima, koji su

doneli i slobodu od Austrougarske duge vladavine i tlačenja.

Na tribini u Matici je govorio Mijo Mandi, istoričar, podsetivši da je oko

70.000 Srba i Bunjevaca dočekalo srpske vojnike oslobodioce na železničkoj stanici. Pre sto godina, sedam hrabrih i obrazovanih žena, dobilo je pravo glasa na Velikoj Narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, prilikom glasanja za prisajedinjenje

Bačke, Banata i Srema Kraljevini Srbiji.

foto: N.H.

Tribina je posvećena njima, Milici Tomić iz Novog Sada, Mari Jovanović iz Pančeva, Katici Rajčić, Olgi Stanković, Anastaziji Manojlović, Mari Malagurski i Magdaleni Sudarević iz Subotice.

Svečano je bilo i u SKC-u u Zadužbini Dušana Radića, na promociji romana „Veliki juriš“ Slobodana Vladušića „o ljudima koji su se vratili iz zaborava, od Krfa do Solunskog fronta, srpskom heroizmu, stradanju i požrtvovanju srpskih vojnika i oficira, koji su iz njega izašli kao pobednici”. Pisac Vladimir Kecmanović kaže da, „delo Veliki juriš ukazuje, da nacionalno i kosmopolitsko, tradicionalno i savremeno, imaju smisla, ako koračaju zajedno!

Za Miloša Kovića, istoričara, potpuno je uverljiva atmosfera Prvog svetskog rata, u romanu mladog pisca Vladušića „Veliki juriš“. Održana je i tribina Sto godina ponosa i slave, na kojoj je istaknuto da se svet divio srpskim junacima Prvog svetskog rata. 13. novembra biće položeni venci na spomenike palim junacima na Puškinov trg i Spomen ploču na Želejzničkoj stanici.

(Kurir.rs/N.H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track