STO GODINA OD VELIKOG RATA Meštani Petrovčića odali počast stradalima i dobrovoljcima!
Foto: Privatna Arhiva

tako se poštuje tradicija

STO GODINA OD VELIKOG RATA Meštani Petrovčića odali počast stradalima i dobrovoljcima!

Srbija -

Žitelji malog sela u Sremu, u opštini Surčin, poštuju svoje pretke i ne zaboravljaju veliku žrtvu iz Prvog svetskog rata

Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u porti crkve "Rođenje Svetog Jovana Krstitelja" u Petrovčiću otkrivena je spomen ploča stradalim dobrovoljcima.

Meštani malog sremskog sela u opštini Surčin u velikom broju odali su počast svojim precima. Uz služenje opela i svečani govor, pevane su i srpske pesme iz Velikog rata u izvođenju najmlađih žitelja ovog mesta.

Valja napomenuti, da je posle povlačenja srpske vojske iz Srema 13. i 14. septembra 2014. godine napravljen veliki zločin prema lokalnom stanovništvu od strane austrougarskih vojnika. Nekoliko stotina porodica iz Donjeg Srema raseljeno je i internirano po Slavoniji, a mnogi meštani Petrovčića nisu se vratili svojim kućama.

foto: Privatna Arhiva

Posebna priča vezana je za herojsko delo mladog Stevana Radišića koji je mučki streljan od strane mađarskih vojnika u centru Petrovčića. Ovaj mladić, inače maturant gimnazije u Sremskim Karlovcima pomagao je srpskoj vojsci dok je bila stacionirana u Sremu. Odlično je poznavao teren i pomogao je vojnicima da utvrde svoje položaje. Kada je Vrhovna komanda srpske vojske naredila povlačenje na nove položaje, srpski oficiri poručili su mladom Stevanu da mora krenuti sa njima, "jer njemu nema života" kad dođu Austrougari. Prema kazivanju preživelih, mladi Radišić je spremio ranac i javio se u komandu vojske. Otišao je da se pozdravi sa svojom bakom koja ga je othranila, jer roditelja nije imao. Kada je baka počela da plače i kumi ga da ostane, doneo je odluku koja ga je koštala života.

1 / 9 Foto: Privatna Arhiva

Petrovčićanski jerej Miloš Popović stradao je u Crnoj Gori prilikom povlačenja sa srpskom vojskom. Od meštana Petrovčića, kao dobrovoljci srpske vojske, njih 11, bili su: Vukasović Lj. Nastas, Đak T. Živojin, Đak V. Marko, Jarčanin N. Jovan, Ljubinković Ž. Milivoj, Prokopljević R. Marko, Prokopljević Lj. Živan, Putnik Đ. Mihajlo, Pašić B. Stevan, Savuljesko D. Bogdan i Čobanović G. Dušan.

Kurir/ A. Radonić

Foto Lazar Čobanović i Đorđe Radaković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track