MIROVIĆ: Nastavljamo da stipendiramo studente romske nacionalne manjine sa VPŠSS u Vršcu!
Foto: Promo

MIROVIĆ: Nastavljamo da stipendiramo studente romske nacionalne manjine sa VPŠSS u Vršcu!

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o stipendiranju studenata romske nacionalne manjine za školsku 2018/2019. godinu, u okviru studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku, sa Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu.

- Očekujemo da svi vi po završetku studija postanete nosioci obrazovanja i širenja znanja u svojoj romskoj zajednici, koja je decenijama, bez institucionalne podrške, bila prepuštena sama sebi, što danas nije slučaj - rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da obrazovanje mora biti dostupno svim pripadnicima romske nacionalne manjine, koji, kako je rekao, zaslužuju bolje društvene, ekonomske i socijalne prilike.

foto: Promo

- Ključ za budućnost Roma jeste obrazovanje i ravnopravnost i Pokrajinska vlada i u budućnosti biće posvećena unapređenju položaja romske nacionalne manjine -dodao je predsednik Mirović.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Miloš Nikolić izjavio je da se značaj ovog programa ogleda kroz institucionalno očuvanje kulturnog identiteta pripadnika romske nacionalne manjine, a samim tim se, kako je istakao, stvara romska intelektualna elita koja treba da se uključi u proces unapređenja položaja Roma.

- Obrazovanje je jedini način da izađemo iz začaranog kruga siromaštva - rekla je stipendistkinja Željana Novakov, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi i Kancelariji za inkluziju Roma AP Vojvodine.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track