POTOMAK PRAISTORIJSKE ŽIVOTINJE VRAĆA SE U SRBIJU: Posle 200 godina bizoni će se opet šetati Fruškom gorom! Pitomi, tromi, blage naravi, kao velike bebe...
Foto: Youtube New York Times printscreen

posle muflona...

POTOMAK PRAISTORIJSKE ŽIVOTINJE VRAĆA SE U SRBIJU: Posle 200 godina bizoni će se opet šetati Fruškom gorom! Pitomi, tromi, blage naravi, kao velike bebe...

Srbija -

BEOGRAD/NOVI SAD - Nakon muflona na Frušku goru stiže i evropski bizon, vrsta životinje koja je donedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora će tako postati prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Evropski bizoni stižu za nekoliko meseci u Vojvodinu, a sada smo saznali i da li ćemo moći da ih sretnemo u opuštenoj šetnji stazama.

- Neće. To su životinje koje su teške do tone, pa zbog bezbednosnih razloga naravno nije predviđeno njihovo slobodno kretanje u prirodi. Nakon gotovo 200 godina mi ih dovodimo na Frušku goru, treba im neko vreme da se upoznaju sa svojim nekadašnjim domom. Bizoni su tokom 18. i 19. veka gotovo skroz istrebljeni, te je tek u 20. veku počelo je njihovo ponovo naseljavanje na području Evrope. Mi smo se odvažili da ih sa puno ljubavi naselimo na Frušku goru - ističe Branka Bogavac, NP Fruška gora. Branka je objasnila da će Nacionalni park tako postati bogatiji za porodicu bizona koja stiže iz Poljske. "Mi smo se prethodno upoznali, bili u nekoliko rezervata gde smo se uopšte upoznali sa tom vrstom i kako oni fuknkcionišu. Zaista je impoznatno kada uživo vidite životinju, koju ste gledali kao dete u crtaćima, u filmovima, na pećinama na zidinama. Kada shvatite da vidite direktnog potomka praistorijske životinje…"

foto: Youtube New York Times printscreen

Od proleća svi posetioci Fruške gore moći će da vide ove životinje, da im se približe i da ih hrane. Cilj je da u posetioci mogu da vide u najprirodnijem okruženju u 21. veku. "Biće u ograđenom prostoru, najlepšem delu Fruške gore. Mi smo prostor već uredili i sredili za njih. Nakon tog periopda karantina i adaptacije, naši posetioci će uređenim stazama moći da im se približe. Oni su izuzetno mirni, te će moći čak da ih hrane. Bizoni su pitomi, blage naravi, tromi, kao velike bebe", zaključuje Bogavac.

(Kurir.rs/B92/Foto: Youtube New York Times printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track