NEKO JE ZATROVAO ĐETINJU! IZ KANALIZACIONE CEVI SE IZLILA BELA TEČNOST U REKU: Pomor ribe na delu toka kroz Užice,  građani spasavali POLUMRTVU ribu!
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

uginulo najmanje stotinu krupnijih komada pastrmke i lipljena

NEKO JE ZATROVAO ĐETINJU! IZ KANALIZACIONE CEVI SE IZLILA BELA TEČNOST U REKU: Pomor ribe na delu toka kroz Užice, građani spasavali POLUMRTVU ribu!

Srbija -

UŽICE - Mrtve ribe pojavile su se danas oko podneva na reci Đetinji, da delu toka kroz grad, a pomor bi svakako bio veći da Užičani koji su se u to vreme zatekli kraj reke, nisu zagazili vodu i organizovali akciju spasavanja ribe.

Očevici koji su se oko podneva zatekli kraj Đetinje ispričali su da se iz jedne od kanalizacionih cevi blizu centra grada u to vreme izlila velika količina bele tečnosti, da su sa tog mesta najpre pobegle patke kojih je na toku Đetinje kroz grad dosta, a da se zatim na površini vode počela pojavljivati mrtva riba.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Građani kažu da je izlivanje bele tečnosti u reku pratio i nesnosan smrad.

Polumrtve ribe bilo je nizvodno od centra grada sve do Velikog parka, a pojedini primerci ribe bežali su uzvodno kroz brzake ka brani. Na Đetinji je u to vreme bilo građana, radnika JP "Veliki park", aktivista Crvenog krsta koji su ribu sakupljali u kofe, kante i prenosili je uzvodno od mesta na kome se izlila bela tečnost.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Neki od ribara procenili su da je danas samo blizu centra grada uginulo najmanje stotinu krupnijih polno zrelih komada pastrmke i lipljena.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

U Ribolovačkom udruženju "Alasi sa Đetinje" kažu da je današnjim trovanjem uništen veči deo njihovog velikog truda uloženog proteklih godina, i uz to i činjenica da su Užičani među retkima u Srbiji koji mogu da se podiče da kapitalne primerke pastrmke, lipljena, mogu da pecaju u centru grada.

Na pomor ribe uticao je svakako danas i veoma nizak nivo Đetinje kroz grad, i činjenica da je grad poslednjih godina propustio priliku da se izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, za šta je Nemačka razvojna banka izdvojila 15 miliona evra ali taj novac nije iskorišćen na vreme pa je preusmeren za druge potrebe.

Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track