Najnovije vesti

NOVI SAD DANAS BLISTA: Pogledajte kako izgleda proslava 100 godina prisajedinjenja Srbiji (FOTO)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

obeležavanje stogodišnjice završetka Velikog rata

NOVI SAD DANAS BLISTA: Pogledajte kako izgleda proslava 100 godina prisajedinjenja Srbiji (FOTO)

Srbija

NOVI SAD - Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Pokrajinska vlada ovog vikenda - 24. i 25. novembra nizom manifestacija u Novom Sadu obeležava te značajne jubileje.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tim povodom, jutros je u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici  otvorena Interaktivna postavka „1918“ koju će činiti više multimedijalnih i drugih celina, posvećenih najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Večeras, na Trgu slobode u 21 čas, biće održan veliki koncert. 

 

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U nedelju, 25. novembra u 10 časova biće otvoren "Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji" koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

1 / 11 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Otvaranju Muzeja prethodiće nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Otkrivanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku Prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda, biće upriličeno u 11 časova na Trgu Republike.

Tom prilikom, glumac Lazar Ristovski govoriće odlomak iz govora kralja Petra I Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

 

(Kurir.rs/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...