RUMA DANAS SLAVI PRISAJEDINJENJE: Otvorena rekonstruisana Glavna ulica (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

obeležavanje stogodišnjice od Velikog narodnog zbora

RUMA DANAS SLAVI PRISAJEDINJENJE: Otvorena rekonstruisana Glavna ulica (VIDEO)

Srbija -

RUMA - U okviru obeležavanja stogodišnjice od Velikog narodnog zbora u Rumi i prisajedinjenja Srema Kraljevini Srbiji, danas je u tom gradu otvorena Glavna ulica u čiju je rekonstrukciju uloženo 166 miliona dinara.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je na Gradskom trgu u Rumi da Glavna ulica predstavlja "kapitalni infrastrukturni objekat značajan za ovu lokalnu samoupravu i njene gradjane".

"Pokrajinska vlada je u protekle dve i po godine uložila oko 660 miliona dinara u razvoj opštine Ruma", kazao je Milićević i dodao da su u saradnji sa Vladom Srbije i opštinom Ruma realizovani brojni značajni projekti na teritoriji te lokalne samouprave.

Ruma danas obeležava i Dan opštine a zbog proslave je u gradu organizovan niz dogadjaja, medju kojima i koncert folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Program obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji traje danas i sutra u Novom Sadu i u Rumi.

Svečana sednica povodom veka od prisajedinjenja Srema

U Rumi je danas održana svečana sednica povodom obeležavanja jednog veka od održavanja Velikog narodnog zbora, na kojem je doneta odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji se obratio na skupu, naglasio je da je to bila prva formalna, politička odluka o budućoj sudbini jednog dela, tada već bivše Habzburške monarhije, neslavno propale u Prvom svetskom ratu, koji je izazvala i u kojem je potpuno poražena.

"Baš ovde, u Rumi, 24. novembra 1918. godine, trasiran je put kojim će krenuti i poslanici Velike narodne skupštine ostalih vojvođanskih oblasti - put bezuslovnog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, ovenčanoj slavom pobednika i pravednika u tek okončanom globalnom ratnom sukobu", naglasio je Milićević.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track