Najnovije vesti

POSLATE SA BLAGOSLOVOM PATRIJARHA RUSIJE: U Vranje stigle mošti ruskih svetitelja
Foto: Eparhija vranjska

SLAVA BOGU

POSLATE SA BLAGOSLOVOM PATRIJARHA RUSIJE: U Vranje stigle mošti ruskih svetitelja

Srbija

Kovčeg sa časnim moštima Rostovsko-Jaroslavskih svetitelja iz Spaso-Jakovljevskog manastira, u gradu Rostovu, u Ruskoj Federaciji njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije dočekao je u utorak sa sveštenstvom, monaštvom i vernicima. Episkopu Pahomiju mošti su, na ulazu u Saborni hram Svete Trojice u Vranju predali visokoprepodobni Arhimandrit Metodije, starešina Sabornog hrama u Vranju i prepodobni monah Valentin, iz Spaso-Jakovljevske obitelji, koji prati i čuva mošti u vreme njihovog boravka u Srbiji.

 

foto: Eparhija vranjska

Mošti svetitelja u Srbiji borave sa blagoslovom Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila i Patrijarha srpskog Irineja. Od 27. novembra do 20. decembra, boraviće na području Pravoslavne eparhije vranjske, a prethodno su boravile u Eparhiji banatskoj.

 

Episkop Pahomije nakon unosa moštiju u hram, pročitao je Akatist Ruskim svetiteljima, a zatim su se vernici poklanjali i celivali mošti, dok je služena večernja služba.

 

foto: Eparhija vranjska

U kovčegu se nalaze mošti18 ruskih svetitelja, Svetog blagovernog velikog kneza Aleksandra Nevskog, Prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog i čudotvorca sve Rusije, Prepodobnog Kornelija Pereslavskog, Prepodobnog Danila Pereslavskog, Prepodobnog Nikite, stolpnika Pereslavskog, blagovernog kneza Vasilija Jaroslavskog, blagovernog kneza Andreja Smolenskog, Pereslavskog čudotvorca, Svetog Jakova, episkopa Rostovskog, blagovernog kneza Romana Ugličeskog, Svetog Isaije, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Kavkaskog (Brjančaninov), blagovernog kneza Konstantina Jaroslavskog, Svetog mučenika Agatangela, mitropolita Jaroslavskog, Prepodobnog Avramija, Rostovskog čudotvorca, Svetog Dimitrija, mitropolita Rostovskog, Strastoterpca Jovana Čepolosova i blagovernih kneževa Teodora, Davida i Konstantina.

 

foto: Eparhija vranjska

Mošti ruskih svetitelja u Sabornom hramu u Vranju biće do 3. decembra, nakon čega će biti premeštane u ostale hramove Eparhije vranjske. Vernici će moći da se poklone ovoj velikoj svetinji. Nakon Vranja biće prenete u manastir Svetog Prohora Pčinjskog, Trgovištu, Bujanovcu, Preševu, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu. Poslednjih dana

boravka u Eparhiji vranjskoj od 18. do 20. decembra mošti će biti u manastiru Svetog Nikole u Vranju.

 

(Kurir.rs/T.S)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...