ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVETARA U VRANJU: Moguće protesno okupljanje ispred Vlade
Ilustracija, Foto: Kurir/T.S.

do ispunjenja zahteva

ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVETARA U VRANJU: Moguće protesno okupljanje ispred Vlade

Srbija -

Zbog štrajka upozorenja četiri reprezentativna prosvetna sindikata, u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja nije bilo prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Dušan Mladenović predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Vranje , kaže da se štrajk upozorenja sprovodi u svim školama na teritoriji grada, osim u dve, gde su predsednici sindikata na bolovanju.

Prema njegovim rečima zahtevi prosvetara tiču se prvenstveno platnih razreda kako bi se nastavili pregovori oko njihove izrade.

“Da vidimo šta je sa obećanjem ministarstva o povećanju plata od 14,6 odsto u 2019., na osnovu koga smo i zamrzli prethodni štrajk, da započnemo pregovore o kolektivnom ugovoru koji nam ističe februara naredne godine to je drugi zahtev. Treći zahtev je da bude ispunjeno ono što je potpisano sporazumom iz 2015. o isplati novogodišnjih nagrada. Od 2015. do danas nije isplaćena nijedna nagrada”, ističe Mladenović.

U štrajku upozorenja su sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Prosvetari najavljuju i protesno okupljanje 11. decembra u Beogradu ispred Vlade Srbije, ukoliko se ne prihvate ovi zahtevi. Ćasovi će u školama 11. decembra trajati 30 minuta, napominju sindikalci.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track