Narodnoj kuhinji u Kuršumliji preti zatvaranje

Nedostaje novac

Narodnoj kuhinji u Kuršumliji preti zatvaranje

Srbija -
Crveni krst iz Kuršumlije je već obustavio pripremu toplih obroka, a korisnicima se trenutno deli suva hrana, koje ima još za samo deset dana, kazao sekretar Crvenog krsta Milomir Nikolić

KURŠUMLIJA - Narodnoj kuhinji u Kuršumliji zbog nedostatka novca preti zatvaranje, a oko 950 najugroženijih građana ostaće bez hrane, upozorio je danas sekretar Crvenog krsta Milomir Nikolić.

Crveni krst iz Kuršumlije je već obustavio pripremu toplih obroka, a korisnicima se trenutno deli suva hrana, koje ima još za samo deset dana, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Crveni krst je morao da ukine pripremanje toplih obroka, jer opština Kuršumlija nije prebacila toj ustanovi novac za troškove od prošlog meseca, što je do sada redovno činila.

"Radi se o troškovima pripreme i distribucije toplih obroka koje finansira opštinski budžet, mesečno oko 350.000 dinara. To su troškovi za plate radnika, struju, distribuciju hrane i održavanje opreme i vozila, zatim nepredviđeni troškovi, kupovina soli i začina", kazao je on i dodao da je pomoć zatražio do čelnika opštine, ali da je sve ostalo na obećanjima.

Narodnu kuhinju u Kuršumliji koristi oko 950 najugroženijih građana, iz grada i prigradskih naselja, dok je u seoskim sredinama registrovano više od 1.000 onih kojima je neophodna pomoć Crvenog krsta.

Nikolić je kazao da su korosnici narodne kuhinje veoma zabrinuti jer su najugroženiji i nalaze se na ivici egzistencije, pa im je obrok iz Narodne kuhinje i jedini koji imaju.

Inače, Crveni krst Srbije izdvojio je 900 paketa sa životnim namirnicama i higijenskim sredstvima za stanovnike u seoskim sredinama koji nisu korisnici Narodne kuhinje. Međutim, Nikolić kaže da je problem da se ti paketi distribuiraju po selima zbog nedostatka finansijskih sredstava koje opština treba da izdvoji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track