Mamograf u Kragujevcu ni posle godinu dana nije u funkciji

Džaba nam donacija

Mamograf u Kragujevcu ni posle godinu dana nije u funkciji

Srbija -
Zbog administrativnih procedura jedini mamograf za skrining dojki koji ima Dom zdravlja u Kragujevcu nije u funkciji od avgusta prošle godine, kada je dobijen u okviru donacije vlade Japana

KRAGUJEVAC - Zbog administrativnih procedura jedini mamograf za skrining dojki koji ima Dom zdravlja u Kragujevcu nije u funkciji od avgusta prošle godine, kada je dobijen u okviru donacije vlade Japana, a koju je tada dobilo još 38 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

"Očekujemo da će analogni mamograf, aparat namenjen pre svega skriningu i prevenciji raka dojke početi sa radom u avgustu ili septembru ove godine", izjavila je portparol Doma zdravlja Gordana Damnjanović.

Ona je podsetila, da je aparat doniran krajem avgusta prošle godine, te i da se u 2011. godini godini radilo na tehničkim uslovima, odnosno na pripemanju prostora gde je donirana oprema potom i instalirana.

"Zatim je usledila edukacija timova lekara, ne samo naših, već iz svih 39 zdravstvenih ustanova koje su taj aparat dobile od japanske vlade", rekla je Damnjanović i naglasila da su upravo ovih dana kragujevački lekari završili edukaciju.

Damnjanović je rekla da se sada čeka dobijanje saglasnosti i to Komsije za uvođenje novih tehnologija ministarstva zdravlja, kao i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje radi fakturisanjatih usluga, posle čega će mamograf biti stavljen u funkciju.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, kako javljaju lokalni mediji, na mamografski pregled žene čekaju i više od šest meseci.

Analogni mamograf sa pratećeom opremom vredan je 70.000 evra, rečeno je pre oko godinu dana, prilikom uručivanja vredne opreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track