MILENA I MILAN IMAJU TROJE MALIŠANA I KAO PODSTANARI ŽIVE U OPUSTELOM SELU KOD CRNE TRAVE: Nema posla, ni gde da se zaradi, ali mi najteže pada što su mi deca usamljena i nemaju s kim ni da se poigraju
Foto: Jugmedia/Milica Ivanović

težak život mlade majke na jugu Srbije

MILENA I MILAN IMAJU TROJE MALIŠANA I KAO PODSTANARI ŽIVE U OPUSTELOM SELU KOD CRNE TRAVE: Nema posla, ni gde da se zaradi, ali mi najteže pada što su mi deca usamljena i nemaju s kim ni da se poigraju

Srbija -

CRNA TRAVA - Porodica Radenković iz Sastava Reka kod Crne Trave jedna je od retkih sa malom decom, a oni imaju čak troje, i glavni je problem, pored siromaštva, to što mališani nemaju društvo.

Selo Sastav Reka, smešteno u dolini između dva planinska obronka, nalazi se pored magistralnog puta Vlasotince - Crna Trava i u njemu živi tek nekoliko stanovnika, piše Jugmedia.

Iako je lokacija gotovo idilična za život sa svežim vazduhom, posebno zimi kada se nad ovim, više zaseokom sa petnaestak kuća, prodavnicom i ambulantom, nadvije drveće sa snegom, većina kuća je prazna jer su se njihovi stanovnici iselili u potrazi za boljim životom.

foto: Jugmedia/Milica Ivanović

„Za mladog čoveka ovde je život težak. Nema posla, nema gde da se zaradi nešto dodatno, ali najteže mi pada što su moja deca veoma usamljena jer nemaju s kim da se igraju“, priča mlada majka. Volela bi, kaže, da živi na nekom drugom mestu, ali to je daleko od mogućnosti.

„Naša deca ne poznaju druga mesta osim Crne Trave i Vlasotinca i to kada obično idem kod lekara“, dodaje.

Bračni par Milena (24) i Milan (26) imaju Gabrijelu od 7,5 godina, koja ide u prvi razred, Olivera od 6,5 i Lazara od četiri godine. I to su jedina deca u Sastavu Reka, a ni njih ne bilo da Radenkovići pre nekoliko godina nisu odlučili da se presele iz Milanovog 5 kilometara udaljenog vrletnog rodnog sela Krivi Del. U Sastavu reka žive kao podstanari.

„Morali smo da se selimo jer nam je kuća propala, a tamo nema ni drugih uslova život. Ovde su nam bar ambulanta i škola blizu“. A i samoj mladoj majci s troje dece potrebna je lekarska pomoć jer je operisala dojku.

Porodica živi od socijalne pomoći jer spada u red siromašnih, od dečjeg dodatka i od pomoći same lokalne samouprave.

„Nije nam drago što živimo od pomoći drugih. Mi odlazimo u Ravni Del i obrađujemo malo zemlje što imamo, ali ovde je planina, ne rađa, zapravo, proizvedemo samo za naše potrebe i to ne za celu godinu“, žali se Milena, dok njen suprug odbija razgovor pod izgovorom da ne voli da se fotografiše.

„Znate, za decu uvek mora da ima, za nas dvoje što preskoči, ali za njih ima“, kaže majka troje mališana, a na pitanje šta joj najviše treba u podstanarskom domu, odbija da odgovori. Stidi se, primećujemo.

(Kurir.rs/Jugmedia/Milica Ivanović/Foto: Jugmedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja