SREMSKA MITROVICA: Uspešno realizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda
Foto: Shutterstock

preventiva

SREMSKA MITROVICA: Uspešno realizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda

Srbija -

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica organizovana je nova akcija preventivnih pregleda za sve građane, koji su imali priliku da obave pulmološke preglede (po potrebi rtg pluća), očne preglede i laboratorijske analize – tumor markere na karcinom debelog creva – CA 19.9 i CEA.

Direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj kaže da nedovoljna briga o zdravlju, povezana s nedostatkom vremena da se ode kod lekara, kao i činjenica da se na mnoge preglede duže čeka, dovode do toga da se umire i od bolesti koje su, da su otkrivene, mogle biti izlečene ili bar zalečene.

- Cilj ove akcije je jačanje svesti o neophodnosti redovnih zdravstvenih kontrola, revencija i rano otkrivanje najmasovnijih bolesti u našoj populaciji. I oni građani koji nisu zdravstveno osigurani i iz nekog razloga nemaju zdravstvenu knjižicu, mimo redovnih procedura, bez čekanja i zakazivanja, danas su proveravali svoje zdravlje u našoj ustanovi. U ovoj akciji po prvi put imamo preglede pluća i tu je evidentan nešto veći broj pacijenta, ali će svi do kraja akcije biti pregledani - kaže dr Vrcelj i dodaje, da je, u svim dosadašnjim akcijama, od septembra 2017.godine, u Opštoj bolnici, različite preglede obavilo oko 2500 građana, a od tog broja njih blizu 150, upućeno je na dalju dijagnostiku i lečenje.

U ovomesečnoj akciji Ministarstva zdravlja, učestvovalo je 7 lekara specijalista i 10 medicinskih sestra, kao i glavna sestra polikliničkog sektora Milkica Kajtez. Akciji se odazvalo 200 građana i obavljeno 238 pregleda i analiza : 61 pregled pluća, 79 očnih pregleda i 98 analiza – tumor marker na karcinom debelog creva.

D.G.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “Sremska Mitrovica – Javni interes u fokusu” finansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track