ZRENJANIN ČEKAO 14 GODINA NA PIJAĆU VODU, PA NAPOKON DOČEKAO: Fabrika vode puštena u probni rad, za mesec dana tečnost kreće kroz slavine
Foto: Profimedia

uskoro rešenje problema

ZRENJANIN ČEKAO 14 GODINA NA PIJAĆU VODU, PA NAPOKON DOČEKAO: Fabrika vode puštena u probni rad, za mesec dana tečnost kreće kroz slavine

Srbija -

Fabrika vode u Zrenjaninu puštena je u probni rad koji će trajati najmanje 30 dana i time je grad na korak od rešenja višedecenijskog problema sa snabdevanjem zdravom pijaćom vodom za više od 100 hiljada stanovnika.

Potpuna zabrana inspekcije korišćenja vode za piće u Zrenjaninu zbog nedozvoljene količine arsena izdata je 2004. godine, međutim problem sa vodom traje još od 1975. Pre ove investicije, ranije je raskinut ugovor o izgradnji fabrike vode iz 2012. sa nemačkim investitorom.

"Po tom ugovoru Grad je trebalo da plati 25 miliona evra i 35 centi po kubnom metru vode narednih 15 godina. Taj je ugovor bio apsolutno štetan", rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

I sa novom fabrikom vode investitora Zilio d.o.o. Beograd bilo je mnogo administrativnih problema i odlaganja, jer privatne firme do sada nisu mogle da se bave preradom vode. Najavljivane su i tužbe, ali problem je sada rešen izmenom Zakona o komunalnim delatnostima.

"Zahvaljujući premijerki, Ani Brnabić i njenom kabinetu, koji su preuzeli stvar u svoje ruke, građani će od sada imati vodu koja ispunjava sve standarde", kaže Janjić.

Cena vode još nije utvrđena, ali gradonačelnik tvrdi da neće biti skuplja nego u ostalim gradovima, a sigurno manja nego u Beogradu ili Novom Sadu i podseća na to da je gotovo 100 hiljada građana Zrenjanina sa okolnim naseljima držalo neslavni rekord u Srbiji po kupovini flaširane vode.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track