Najnovije vesti

ČUDO U ZAPADNOJ SRBIJI! UMESTO VODE POTEKLA NAFTA: Prvo smo osetili čudan miris, a onda smo ostali ŠOKIRANI kad smo pustili slavinu!
Foto: Printscreen Prva

nisu mogli da veruju

ČUDO U ZAPADNOJ SRBIJI! UMESTO VODE POTEKLA NAFTA: Prvo smo osetili čudan miris, a onda smo ostali ŠOKIRANI kad smo pustili slavinu!

Srbija
17:08h

Seoski vodovod „Dumača“ u Vujetincima ne može da se koristi ni za šta jer je nedavno kroz cevi potekla nafta.

O tome svedoče i meštani tog planinskog naselja ispod Bukovika i Ostrice, ali i nalazi laboranata i lekara iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

- Voda se ne može koristiti za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i higijene u domaćinstvu. Snabdevanje vodom se mora obezbediti putem cisterni ili iz drugih kontrolisanih vodnih objekata. Potrebna su dalja laboratorijska ispitivanja kretanja vrednosti ukupnih ulja i mast kako bi se ustanovio uzrok njihove pojave u vodi za piće i dale odgovarajuće mere za rešavanje problema – kaže dr Vesna Šumanov, specijalista higijene iz te zdravstvene ustanove.

Zanimljivo je da je reč o arteskoj vodi, koja dolazi ispod neprpousnog sloja, sa dubine od 96 metara. U prvom ispitivanju, 4. decembra, uzeta su dva uzorka. Jedan uzorak je iz PVC creva, iz bušotine od 96 metaram u tu je specijalista toksikološke hemije utvrdio da voda ima „osetan miris na naftne derivate“ i da je sadržaj ukupnih ulja i masti dva miligrama po litru, a dozvoljen je samo jedna miligram.

foto: Printscreen Prva

Istog dana uzet je i drugi uzorak, i to u selu na česmi Ivana Radosavljevića. Taj nalaz je bio još opasniji: jasan miris na naftne derivate, a ukupan sadržaj ulja i masti čak pet miligrama, pet puta više od dozvoljenog.

Po snegovitom danu, meštani tog sela , koje je od Čačka udaljeno 30 kilometara, zaputili su se do rezervoara seoskog vodovoda. Dvojica su pomoću direka s mukom podigla betonski poklopac od stotinu kilograma. U bazenu pluta naftna mrlja debljine bar nekoliko milimetara.

- Sa ovog vodovoda napaja se 16 domaćinstava. Doskora je voda bila za upotrebu, ali smo nedavno u domaćinstvima osetili miris nafte. Dolazili su iz Zavoda za javno zdravlje, uzimali uzorke, sad voda nije ni za kakvu upotrebu. Ne znamo šta ćemo da radimo dalje. Predoseća se da je nafta neka. U bazenima ovde pliva velika mrlja. Bunar je na skoro 100 metara dubine, može da se desi da je negde probila nafta – kaže Ivan Radosavljević.

foto: Printscreen Prva

Skoro istovetne su i priče drugih Vujetinčana koji su izašli na bazen.

- Uradili smo ga pre 14 godina, bušotina je duboka 96 metara, bilo nas je 16 učesnika. Međutim, pre dva meseca, pojavila se nafta, koju smo prvo osetili u kućama. Sad sve cevi i bojlere moramo da ispiramo jer se nafta svuda zalepila – svedoči Milan Đoković.

Rajko Radosavljević (72) veli da je gorivo u vodovodu prvo osetila njegova supruga.

- „Ovde, bre, ima neka nafta“, reče mi. Šta da radimo dalje? Snalazimo se kako ko zna i ume. Za stoku nije da se poji. Za sve je zabranjeno, ali se snalazimo. Negde ima stari vodovod, negde se ide kod komšija i uzima, i tako. Stoku pojimo i otopljenim snegom – kaže gazda Rajko.

(Kurir.rs/Alo/Prva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track