Crni vrh krije 130 tona zlata

Bogatstvo

Crni vrh krije 130 tona zlata

Srbija -
Ukoliko studije pokažu ekonomsku opravdanost posla, kanadska kompanija "Avala risorsis" za tri godne planira da otvori dva rudnika, što bi Srbiji donelo investiciju od 500 milona dolara

BOR - Na osnovu dosadašnjih geoloških istraživanja, procenjuje se da Crni vrh ima oko 130 tona rezervi zlata. Ukoliko studije pokažu ekonomsku opravdanost tog posla, kanadska kompanija "Avala risorsis" za tri godine planira da otvori dva rudnika, a to bi Srbiji donelo investiciju vrednu 500 milona dolara.

Kanađani na Crnom vrhu tragaju za zlatom već osam godina. Imaju 240 zaposlenih i istražuju rezerve tog plemenitog metala na tri lokacije, a do kraja godine očekuju se i zvanični rezultati istraživanja.

"Planiramo da uložimo 24 miliona evra. Nedavno smo najavili početnu procenu nalazišta zlata u okviru našeg velikog projekta istraživanja u istočnoj Srbiji, u blizini Žagubice", kaže direktor "Avale risorsisa" Džef Penok za RTS.

"Postoji i veće nalazište koje sada vodi "AMC Konsaltants", nezavisna britanska rudaska konsultantska firma.

Nalazište je procenjeno na 38 miliona tona što je jednako kao milion i po unci zlata", kaže Penok.

Dušan Sajić iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kaže da je reč o resursima srednje veličine.

"Smatra se da sve ono što je preko pet miliona unci zlata vrlo vredno i da su to velika ležišta. Najveća svetska ležišta zlata iznose preko 10-15 miliona unci zlata", kaže Sajić.

Planira se otvaranje dva rudnika površinske eksploatacije što bi donelo veliku korist i državi i timočkom kraju.

Računa se na prihod od taksi, rudne rente, zapošljavanje, što bi pokrenulo i druge privredne grane.

Zbog ekonomske krize zlatu raste vrednost. Otuda i ne čudi da je poslednjih godina udvostručen broj kompanija koje istražuju rezerve zlata u celom svetu.

"Najveće svetske firme ulažu puno u istraživanje i eksploataciju zlata. Međutim, glavna istraživanja zlata u svetu rade male privatne junior kompanije, koje rade u 73 zemlje. Procentualno najveći broj tih firmi istražuje u Kanadi i Americi", kaže geološki konsultant Nikola Savić.

Nalazišta zlata na Crnom vrhu i celoj Istočnoj Srbiji spadaju među najbogatije u Evropi. U nekim krajevima, posebno na reci Pek, još se može videti veliki broj ljudi koji ručno ispiraju zlato. Kažu da mogu da nađu od 10 do 100 grama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja