ARHEOLOŠKI LOKALITET U SREMSKOJ MITROVICI: Rekonstruisan Žitni trg
Foto: Sremskamitrovica.rs

ARHEOLOŠKI LOKALITET U SREMSKOJ MITROVICI: Rekonstruisan Žitni trg

Srbija -

Jedan od najstarijih gradskih delova u Sremskoj Mitrovici, zaštićen kao prostorna kulturno-istorijska celina od velikog značaja – Žitni trg, sredinom godine je rekonstruisan i tako postao prava turistička atrakcija.

Žitni trg, do pre 50 godina bio je poznat kao Žitna pijaca, nalazi se u zapadnom delu Sremske Mitrovice, nedaleko od reke Save i pešačkog mosta svetog Irineja. Kada je trg raskopan otkriveni su ostaci starorimskog Sirmijuma, a zanimljivo je da su one i danas vidljive što trgu daje nesvakidašnji izgled.

Ostaci starog rimskog grada Sirmijuma stari su gotovo dva milenijuma. Kako bi lokalitet spasao od prirodnog urušavanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture u ovom gradu rekonstruisao je i konzervirao iskopine. Prošle godine su završeni konzervatorski radovi na trgu Žitna pijaca čime je vredan arheološki lokalitet zaštićen, a građevinski radovi na samom trgu završeni su sredinom ove godine.

Oko trga se nalaze trgovače i ugostiteljeske radnje, a okolne ulice su krivudave i uske, sa brojnim sokacima i prolazima.

Tokom letnjih manifestacija, Žitni trg poseti nekoliko hiljada ljudi, najviše u vreme Srem folk festa.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “Sremska Mitrovica – Javni interes u fokusu” finansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track