SVETLANA IZ KRALJEVA IZGUBILA JE POSAO U FABRICI, A ONDA JOJ SE ŽIVOT POTPUNO PREOKRENUO: Od Ruskinja naučila tehniku pletenja, pa sada pravi ukrase i nameštaj OD PAPIRA! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

UŽIVA

SVETLANA IZ KRALJEVA IZGUBILA JE POSAO U FABRICI, A ONDA JOJ SE ŽIVOT POTPUNO PREOKRENUO: Od Ruskinja naučila tehniku pletenja, pa sada pravi ukrase i nameštaj OD PAPIRA! (FOTO)

Srbija -

Iako je po struci mašinski inženjer, Svetlana Pavlović iz Kraljeva već četiri godine plete neobične ukrasne predmete, izrađujujući zanimljive rukotvorine, ali i delove nameštaja, koristeći isključivo novinski papir kao materijal.

"Na ideju sam došla pretražujući internet. Na video klipovima videla sam kako su Ruskinje ovladale tehnikom pletenja rukotvorina od dnevne štampe. To me je zaintrigiralo i počela sam da učim zanat koji, osim rada, ne zahteva puno ulaganja, novine bar nisu skupe", kaže za “Kurir” Svetlana Pavlović.

foto: Privatna Arhiva

Svetlana je kao mašinski inženjer u Fabrici vagona u Kraljevu radila punih 17 godina i kada je, zbog privatizacije, ostala bez životne egzistencije, osmislila je originalan posao. Tehnika pletenja od novinskog papira ista je kao tehnika pletenja od pruća.

"Razlika je u tome što je papir mekan materijal i potrebno je, posle pletenja, premazati ga lepkom, da bi postao čvrst. Takođe, za predmete koje izrađujem, koristim akrilne boje i lak i sve radim ručno", dodaje Svetlana Pavlović.

Prema njenim rečima, pletenje od novinskog papira prava je umetnost.

foto: Privatna Arhiva

Svetlana uživa dok radi, jer je posao smiruje, naročito kada svaki put stvara nešto novo. Iako pravi razne predmete, specijalizovala se za pletene korpice, različitih oblika i veličina.

"Dok su moje kolege koje su ostale bez posla, pile lekove za smirenje, ja sam utonula u svet umetnosti i to me je izvuklo iz stresa u trenutku gubitka osnovnih prihoda. Od ovog posla, naravno, ne može puno da se zaradi, ali itekako može da dopuni kućni budžet i obogati duša", napominje naša sagovornica.

foto: Privatna Arhiva

Svetlana poručuje svima koji su teškoj situaciji da nađu bilo kakav kreativan posao koji će im skrenuti misli sa svakodnevnih problema i, kako kaže, da stvaraju čuda, jer je baviti se umetničkim radom zaista delotvorno.

(Kurir.rs/J. Slijepčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track