DAN NAKON SVEČANOG OTVARANJA: Prvi pacijenti u novom Hirurškom bloku u Vranju
Foto: Predsedništvo Srbije

uloženo 9 miliona evra

DAN NAKON SVEČANOG OTVARANJA: Prvi pacijenti u novom Hirurškom bloku u Vranju

Srbija -

Samo dan posle svečanog otvaranja novog hirurškog bloka u Zdravstvenom centru Vranje, kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, u novom objektu počeli su da se pregledaju i leče pacijenti.

Odmah je počela da radi služba urgentne medicine, rendgen, ultrazvuk, kao i jedna hirurška sala, dok se druge čiste i sterilišu kako bi i one što pre počele da rade.

Zdravstveni centar u Vranju dobio je juče novi hirurški blok, u čiju zgradu i opremu je uloženo devet miliona evra, a nivo zdravstvenih usluga građanima tog okruga zaokružen i unapređen.

Nova zgrada Hirurškog bloka projektovana je još 2004, dve godine kasnije započeta je gradnja, ali se u međuvremnenu stalo sa realizacijom projekta.

Ka Zdravstenom centru u Vranju, prema rečima direktorke te ustanove Ljiljane Antić, gravitira 300.000 stanovnika Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja iz Raniluga, Gnjilana, Kosovske Kamenice.

Hirurški blok, kako je rekla za Tanjug, ima oko 6.000 kvadrata, osam operacionih sala, 76 kreveta, intenzivnu negu sa 12 kreveta i potpunim monitoringom, urgentnu medicinu takođe sa 12 kreveta.

Na tom prostoru su pre obnove bili neuslovni objekti, poput paviljona, pa su pacijenti zbog različitih pregleda morali da izlaze iz jednog u drugi objekat.

Izgradnja zgrade od šest spratova, u kojoj je Hirurški blok, koštala je 7,5 miliona evra, od čega je Ministarstvo zdravlja obezbedilo 4,3 miliona evra, a EU 3,2.

Za opremanje bloka najsavremenijom medicinskom opremom koja podrazumeva i centralnu sterilizaciju, izdvojeno je dodatnih 1,5 miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track